Cinema vs Trump. Filmul „1984” va fi reproiectat în 180 de cinematografe (VIDEO)

0

Peste 160 de cinematografe independente din Statele Unite au decis să difuzeze la 4 aprilie filmul “1984”, realizat după romanul omonim al lui George Orwell. Cinema vs Trump…

Acţiunea se vrea un protest la administraţia Donald Trump şi mai ales la adresa legii prin care acesta a tăiat subvenţiile la cultură.

PSSST. Dacă te interesează subiectul poţi arunca şi un click la Donald Trump: În dubă cu site-ul de cultură!

Filmul va fi proiectat în 165 de orașe din 43 de state din SUA, dar și înalte țări. Printre ele – Canada, Anglia şi Suedia. În total, peste 180 de cinematografe.

Proiecțiile vor avea loc pe 4 aprilie. Este data la care, în roman, personajul principal Winston Smith începe un jurnal.

Cinema vs Trump

Volumul „O mie nouă sute optzeci și patru” este un roman politic creat de George Orwell în 1948 și tipărit anul următor. Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitarist al Oceaniei.

Romanul descrie o Mare Britanieposterioară unui război nuclear ipotetic dintre Est și Vest. Care ar fi avut loc în anii ’50 Razboiul a fost urmat de instaurarea unui regim totalitar, foarte inspirat din ceea ce a fost stalinismul și din anumite elemente ale nazismului.

Pe fondul acestei situatii, Orwell transpune o foarte frumoasa poveste de dragoste…

Libertatea de expresie ca atare nu mai există. Toate gândurile sunt minuțios supravegheate, iar imense afișe, care tronează pe străzi, indică tuturor că „Big Brother stă cu ochii pe tine”. Supraveghere totala.

Romanul a suportat două ecranizări, cea mai cunoscută cea din 1984. Cu John Hurt, Richard Burton şi Suzanna Hamilton în rolurile principale, filmul a fost regizat de Michael Radford.

Dealtfel, cu ocazia evenimentului, Michael Radford a filmat o intrucere şi o masă rotundă referitoare la film iar acestea vor fi proiectate o dată cu filmul.

“Portretul făcut de Orwell unui guvern care produce propriile sale fapte, care solicită ascultare totală și își demonizează dușmanii străini, nu a fost niciodată mai actual”, arată un comunicat pe site-ul evenimentului.

 

Share.