Vezi filme străine? 10 ani de închisoare!

0

Ştiu, pare o nebunie. Şi chiar este! Numai că nu este o invenţie. În Coreea de Nord dacă vezi un film străin poţi fi condamnat la închisoare. Iar pedeapsa tocmai s-a majorat…Vezi filme străine? 10 ani de închisoare!

Nu, nu este o pacaleala de 1 aprilie. Coreea de Nord tocmai a crescut la 10 ani pedeapsa maxima cu inchisoarea pentru persoanele care urmaresc filme straine, informeaza cotidianul britanic Sunday Express.

Până acum pedeapsa maximă era 2 ani, însă liderul nord-coreean Kim Jong-un, în înţelepciunea sa, in marea sa intelepciune, sa zicem, a decis marirea pedepsei, la 10 ani.

Nici cei care ascultă muzică nu sunt în siguranţă, pentru că se aplică aceleaşi pedepse. Ce fel de muzica? Orice fel de muzica. De la Rolling Stones la Ceaikovski.

Vezi filme străine? 10 ani de închisoare!

Anunţul vine după puţină vreme de la un test cu rachete eşuat. Nu ne întrebaţi al câtelea, doar americanii le mai numără. Sper.

Dar Kim Jong-un trebuia, cumva, să distragă atenţia…

Si e foarte buna la treaba asta, stiti.

Legea face parte dintr-un set de mai multe, menite să lupte împotriva „propagandei străine” şi influenţei nefaste pe care aceasta ar putea să o exercite împotriva poporului.

Putina istorie

Incepand cu anul 2014, televiziunea publica din Coreea de Nord nu a mai difuzat nici măcar tradiţionalele filme chinezesti si rusesti. Care, ca si la n oi constituiau deseori “scaparea”.

Totul, ca parte dintr-o campania mai ampla de protejare impotriva influentelor straine. Pornite cu multa vreme inainte…

La finalul aceluiasi an, mai multi oficiali au fost executati in public, pentru ca au urmarit seriale sud-coreene, fiind acuzati de “acte criminale grave”impotriva tarii.

In lunile urmatoare, spun analistii, exercitiilor militare li se vor adauga mai multe filme de propaganda anti-americana.

Schema este simpla, o intuiti. Cu cat mai multe teste esuate, cu atat mai multa propaganda.

Share.