ASTAZI E ZIUA TA Jack Nicholson face 80 de ani „Două persoane trebuie să minți în viață: polițistul și prietena”

0

Doamnelor și domnilor, aniversatul zilei de azi este unicul, irepetabilul, adoratul femeilor, răsfățatul Hollywoodului, the one and only…Jaaaack Nicholsoooon.

Jack ridică ușor ochii din paharul de whisky. Băgă acel zâmbet (spre rânjet) care ar năuci o mănăstire de măicuțe cu stareț cu tot și șopti cu voce plată, joasă și egală: “Mulțumesc!”

“Cu ochelarii de soare la ochi sunt Jack Nicholson. Fără, sunt doar un tip gras de 60 de ani”

Abandonat de tatăl său, a crescut convins că bunica îi era mamă şi că mama îi era, de fapt, soră mai mare. Această copilărie ieşită din comun a fost începutul unei călătorii incredibile, care i-a adus succese de Oscar, o serie de iubite arhicunoscute şi o relaţie de lungă durată cu Anjelica Huston. Dorit de femei şi admirat de bărbaţii de pretutindeni, Nicholson reuşeşte să domine fiecare scenă în care joacă.

ASTAZI E ZIUA TA Jack Nicholson. Începuturile

Pentru toții există un început iar Jack Nicholson  l-a avut ca mesager pentru departamentul de desene animate al celor de la MGM. Era prin anii 50…

Jack Nicholson a debutat ca actor într-o dramă cu buget redus despre adolescenți, The Cry Baby Killer în 1958, unde a avut un rol principal.

În următorii zece ani Nicholson a colaborat frecvent cu producătorul filmului, Roger Corman. Corman a lucrat cu Nicholson la câteva producții, cea mai notabilă fiind Prăvălia groazei unde Nicholson interpretează rolul unui pacient dental sadomasochist.

De asemenea, cei doi au colaborat și la Corbul, The Terror și The St. Valentine’s Day Massacre.

“Când sunt distribuit într-un film în care simt că rolul femeii este mai interesant decât al meu, mă gândesc de obicei la Spencer Tracy şi Fred Astaire. Ei par a fi actorii ce se descurcă cel mai bine să joace alături de femei.”

Nicholson a câștigat Oscarul la categoria Cel mai Bun Actor pentru interpretarea personajului „Randle P. McMurphy” în filmul One Flew over The Cuckoo’s Nest, o adaptare după romanul cu același nume al lui Ken Kessey.

După primirea premiului Oscar, Jack Nicholson a apărut în roluri mai neobișnuite cum ar fi cel din The Last Tycoon, unde joacă alături de Robert De Niro. A jucat în westernul lui Arthur Penn, The Missouri Breaks cu scopul de a lucra alături de Marlon Brando.

A urmat pentru el a doua experiență regizorală în westernul de comedie Goin’ South. În 1971, a regizat primul său film Drive, He Said.

Deși nu a fost nici măcar nominalizat pentru rolul din filmul lui Stanley Kubrick, The Shining, (1980), acesta a rămas unul din cele mai reușite roluri ale lui Nicholson.

Următorul său Oscar pentru Cel mai Bun Actor în Rol Secundar i-a fost acordat pentru rolul unui astronaut retras, Garrett Breedlove, în filmul lui James L. Brooks Terms of Endearment.

Nicholson a continuat să lucreze cu același profesionalism și în anii ’80, când a jucat în producții cum ar fi: The Postman Always Rings Twice (1981), Reds (1981), Prizzi’s Honor (1985) și Ironweed (1987), filme pentru care a obținut trei nominalizări la premiul Oscar.

“Dacă un tip este cinstit, atunci tot ce va face și tot ce va spune va fi pentru a impresiona o femeie”

Nu toate rolurile lui Nicholson au fost bine primite. A fost nominalizat la Zmeura de Aur pentru interpretările din Man Trouble (1992) și Hoffa (1992). Cu toate acestea, pentru rolul din Hoffa a fost nominalizat și la Globurile de Aur.

Nicholson avea să câștige următorul premiu Oscar pentru Cel mai Bun Actor cu rolul lui Melvin Udall, un scriitor nu tocmai normal din fimul romantic As Good as It Gets (1997), regizat de James L. Brooks. Oscarul lui Nicholon a coincis încă odată cu Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță acordat lui Helen Hunt pentru rolul unei chelnerițe din Manhattan, ale cărei sentimente față de Udall, client fidel la restaurantul în care aceasta lucrează, oscilează între dragoste și ură.

ASTAZI E ZIUA TA Jack Nicholson. Femeile din viața lui

Este de notorietate că nu au fost puține. A fost însurat pentru scurtă vreme între 1962 și 1968 cu actrița Sandra Knight. A urmat o relație scurtă cu Candice Bergen (sau cel puțin așa se spune) și una tumultoasă cu frumoasa Michelle Phillips (Mamas and Papas) Se zvone că pe atunci dormea cu un baros sub pernă întrucât se temea să nu fie atacat de fostul prieten al cântăreței, nimeni altul decât actorul Dennis Hopper.

“Că dragostea nu poate fi cumpărată, afli abia atunci când ai mulţi bani”

Kelly Le Brock și actrița franceză Julie Delpy pot fi și ele puse pe listă, ca și fotomodelul Verushka von Lehndorff. Și pentru că tot eram la categoria fotomodele, Jack Nicholson a mai avut o relație scurtă și cu Pat Cleveland, ba chiar și cu o bond girl, Jill St John. A, da. Să nu uităm de modelul danez Winnie Hollman

Credeați că am terminat? Nici pe departe! Cea mai lungă relație a lui Jack Nicholson a fost Anjelica Huston. S-au întâlnit la o petrecere în LA în 1973, iar el spune că s-a îndrăgostit la prima vedere. Relația lor a durat până în 1989, când Anjelica a spus “stop” din cauza mult prea multelor infidelități.

Actrița Rebecca Broussard, modelul Marie Helvin, cântăreața britanică Amanda de Cadenet, supermodelul Janice Dickinson, actrița Lara Flynn Boyle – toate își au locul lor în inima…pardon în vitrina de trofee a bătrânului Jack.

Ultimele noutăți

Ultimul său film care a avut deja premiera, este How Do You Know, o comedie romantica. Se credea că, gata, a spus adio cinematografiei – deși nu dăduse vreun anunț official. Și totuși….

…și totuși în acest moment este anunțat ca starul unui alt film și care va ieși, probabil, în 2018. Este vorba de un remake (american) după Toni Erdmann, filmul nominalizat la Oscar anul acesta. Nicholson urmează să joace, evident, rolul tatălui…

Si apropo, dacă vreți să citiți o biografie interesantă a lui Jack Nicholson, v-o propunem pe cea de la Editura Publica. Se intitulează, simplu, JACK.

Share.