O zi pentru ISTORIE. 35 de ani de la prima casetă de aerobic, lansată de Jane Fonda

0

Vi se pare un lucru normal, astăzi. Atunci, însă, în ziua de 23 aprilie 1982 s-a întâmplat o REVOLUȚIE.

Jane Fonda scose pe piață o carte, cu un an și ceva mai devreme. “Workout” se vânduse foarte bine. Era începutul unei revoluții. Lumea constata că nu trebuie neapărat să te duci la sală, să plătești pentru asta, când poți să faci unele lucruri, simple și eficace, în intimitatea căminului tău.

„Este de-a drptul rușinos”, a spus ea la un moment dat. “O carte de fitness se vinde mai bine decât un volum de Philip Roth sau Joan Didon. Pe bune, despre ce vorbim?”

PSST Poate te intereseaza si Nu-ţi poţi schimba soarta. Nu poţi scăpa de cancer devenind vegetarian…

Într-adevăr. Volumul s-a vândut nu bine ci foarte bine. Timp de doi ani volumul a fost numărul unu pe lista best-sellerelor New York Times.

A urmat însă REVOLUȚIA.

Jane Fonda vroia mai mult. Așa că în 23 aprilie 1982 scoate pe piață o casetă video cu exercițiile.

Caseta conținea două programe, ambele inspirate din cartea sa și din programele pe care Fonda le făcea la sala sa de fitness din California. Primul program era de 30 de minute și era destinat începătorilor. Al doilea, de 60 de minute, era pentru avansați. Erau în general exerciții pentru brațe, abodomen, talie, picioare și șolduri. Scopul era creșterea anduranței și dezvoltarea felexibilității.

Succesul este instantaneu. Prin această casetă Fonda nu numai că “deturneaza” conceptual de aerobic așa cum era el cunoscut până la acea dată, dar și popularizează conceptul de “muncă” în grup, pentru obținerea unor rezultate. Pentru prima dată, milioane de femei (și câțiva bărbați) fac exerciții în grup făcând diverse programe, totul pe muzică.

Se estimeaza ca aceasta caseta s-a vandut undeva intre 17 si 20 de milioane de copii.

Mai mult, este revoluționată și industria modei pentru că apar peste tot (și implicit în afara sălii) accesorii precum colanții în culori neon, jambierele

Caseta video “Workout” rămâne în top pentru multă vreme. Iar succesul ei este continuat cu  “New Workout” (1986) si “ Low-Impact Aerobic Workout” (1987).

Jane Fonda  este câștigătoare de două ori a Premiului Oscar, cu filmele Klute (1972) și Coming Home (1979)

Apropo. Daca sunteti curioase sa vedeti cum arata caseta si exercițiile de acum 35 de ani, le gasiti aici…

Share.