CONCEDIEREA este mai grea decât DIVORȚUL sau MOARTEA

0

Facem ce facem și iar ajungem la mâna cercetătorilor britanici. De această dată e vorba de un studiu care arată că pierderea locului de muncă, concedierea, are consecințe mai profunde decât băniuam…

Universitatea East Anglia și What Works Center for Wellbeing, un department al Guvernului Marii Britanii au întreprins un studiu în privința consecințelor concedierii. Peste 4.000 de persoane au fost chestionate, iar subiectul dat publicității.

Astfel, pierderea unui loc de muncă poate fi o lovitură grea care determină o scădere mare a satisfacţiei individului faţă de viaţă. Mai mult, chiar, decât pierderea partenerului de viață sau divoţul, scrie Bloomberg care citează sursa respectivă.

Angajaţii concediaţi nu recuperează deseori acelaşi nivel de bunăstare de dinainte de a fi daţi afară. Acest nivel de bunăstare include sănătatea mintală, stima de sine, satisfacţia vieţii etc.

CONCEDIERE vs MOARTE

S-a făcut o paralelă și cu pierderea partenerului. Dacă în acest caz după perioada de cădere urmează una de redresare psihică, în cazul pierderii job-ului nu există această creștere. Pur și simplu gradul de nesatisfacție crește.

Treptat,  șomerii devin din ce în ce mai nefericiţi în următorii ani de la momentul concedierii.

Interesantă este și soluția oferită. Ca și în cazul relațiilor pare a funcționa principiul “cui pe cui se scoate”. Vulgarizam, desigur, dar asta este ideea. Cel mai bun remediu este găsirea rapidă a unui loc de muncă nou. Cu un salariu mare şi de prestigiu, de preferat.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru divorţ: posibilitatea întâlnirii unei persoane noi te ajută să treci mai repede peste inima frântă.

Efecte și cauze

Totuşi nu există destul date pentru a ne lămuri de ce pierderea unui loc de muncă ne afectează atât de mult. Cercetătorii speculează faptul că slujba este foarte importantă în viaţa unei persoane. Este, in fond, o caracteristică definitorie a ceea ce înseamnă să fii om.

O altă problem este cea a următorului job. De multe ori concedierea poate reprezenta o “tinichea de coada” pentru continuarea carierei.

Se pare că religia diminuează o parte din durere. “Efectul pierderii locului de muncă asupra persoanele care merg în mod regulat la biserică a diminuat impactul pierderii job-ului”, a mai spus Tricia Curmi de la What Works Center for Wellbeing.

Ajutorul familiei este si el bine-venit in aceasta perioda. Se stie, de asemenea, ca extrovertitii pot trece mai usor peste acest lucru decat introvertiții.

 

Share.