O ZI PENTRU ISTORIE Primul american în spațiu

0

Toată lumea știe numele primului cosmonaut în spațiu. Iuri Gagarin. Istoria este crudă. Își aduce aminte, oare, cineva de numele celui de-al doilea?

Anii 50 si 60 au reprezentat nu numai o eră a Războiului Rece ci și o cursă în doi, între URSS și Statele Unite, pentru spațiu.

În 1958 s-a înființat NASA, instituție care trebuia să țină pasul cu progresele făcute de sovietici  în încercarea de a ajunge în spațiu. Deja în 1957 URSS lansase primul satelit suborbital, Sputnik 1, iar la sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60 exista o singură întrebare. Esențială. Cine va duce primul cosmonaut în spațiu?

La 12 aprilie 1961 Programul Spațial Sovietic a câștigat cursa atunci când cosmonautul Iuri Gagarin a fost lansat în spațiu, amplasat pe o orbită în jurul Pământului apoi întors în siguranță pe Pământ.

Americanii aveau și ei nevoie de o confirmare, chiar dacă lovitura de imagine fusese dată de sovietici.

O ZI PENTRU ISTORIE Primul american în spațiu

Aceasta va veni o lună mai târziu când Comandantul Alan Bartlett Shepard Jr a fost lansat la bordul capsulei Freedom 7. După un zbor suborbital de 15 minute s-a intors pe Pământ

Alan Bartlett “Al” Shepard, Jr. a fost, așadar, cel dintâi cosmonaut American care a călătorit în spațiu. Zborul  Mercury a fost conceput pentru a intra în spațiu, dar nu a ajuns pe orbită.

Următorul pas urma să fie aselenizarea, ceea ce s-a și întâmplat în iulie 1969.

Zece ani mai târziu, la vârsta de 47 ani și fiind cel mai vechi astronaut din cadrul programului, Shepard a comandat misiunea Apollo 14. Cu această ocazie, el a devenit al cincea și cea mai în vârstă persoană care a pășit pe Lună.

În timpul misiunii, el a lovit două mingi de golf pe suprafața Lunii.

PSSST Poate te intereseaza si O ZI PENTRU ISTORIE Osama bin Laden este mort!

orange.ro

Share.