Moartea e mai plăcută decât ți-ai imagina, cred oamenii de știință

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toată lumea se gândește la moarte, iar perspective acesteia îi face pe cei mai mulți dintre noi să se teamă, scrie The Telegraph.

Cu toate acestea, oamenii de știință spun că persoanele aflate în pragul morții experimentează senzații mult mai positive decât ne-am putea imagina.

“Când te gândești că vei muri, te gândești că emoțiile din acel moment ar fi unele teribile, de teroare”, spune Kurt Gray de la la Universitatea North Carolina. “Adevărul este altul – fenomenul morții este mult mai puțin îngrozitor decât se crede”, spune el.

vola.ro%20

Profesorul Gray și colegii lui au publicat un studio în revista Psychological Science.

Moartea e mai plăcută decât ți-ai imagina

Ei au analizat mesajele publicate pe bloguri de pacienții aflați în stadii terminale ale unor boli precum cancerul, dar și ultimele cuvinte rostite de condamnații care au primit pedeapsa capitală.

De asemenea, ele au fost comparate cu o selecție de mesaje publicate pe un blog al “ultimelor cuvinte”, creat de voluntari care au fost rugați să își imagineze că se aflau în aceeași situație.

Cercetătorii americani au descoperit astfel că oamenii, cu cât se apropie mai mult de moarte, cu atât au tendința de a folosi cuvinte pozitive.

Atât pacienții în stadii terminale, cât și deținuții care urmau să fie executați au părut că se concentrau mai mult pe chestiuni precum religia și familia, determinându-i pe autorii studiului să sugereze că această strategie le ajutau pe acele persoane să își reprime anxietatea generată de apropierea morții.
elefant.ro%20

“Oamenii sunt incredibil de adaptabili din punct de vedere fizic  și emoționa, iar noi ne vedem de viețile noastre zilnice indiferent dacă suntem pe moarte sau nu”, arată profesorul Kurt Gray.

“În imaginația noastră, moartea presupune ideea de singurătate și o lipsă de înțeles, dar mesajele finale publicate pe bloguri de acești pacienții terminali și ultimele cuvinte rostite de deținuții condamnați la moarte sunt pline de iubire, înțelesuri și conexiuni sociale”.

“Sistemul medical este orientat în present spre evitarea morții, dat fiind ce se cunoștea despre moarte. Este de înțeles această abordare, însă rezultatele noastre sugerează că moartea este mai plăcută decât s-ar aștepta oamenii: să te întâlnești cu doamna cu coasa nu e chiar atât de înfiorător precum se spune”, scrie Agerpres.

Share.

Reply with your Facebook account