Cât fumează românii? Un roman din trei este fumător, 40% dintre ei fumează cel puțin un pachet zilnic

0

Conform unui studiu, un roman din trei fumează, iar cei mai mulţi fumători au vârsta între 26 şi 35 de ani.

Fumătorii se regăsesc mai des în gospodăriile în care locuiesc copii, decât în cele fără copii. Frecvența fumatului este de cel puțin un pachet de țigarete pe zi (40% dintre fumători — peste 20 de țigarete pe zi), ea fiind mai mare la fumătorii cu vârsta între 36 și 45 de ani decât la ceilalți fumători.

În medie, bărbații fumează mai mult decât femeile (16 versus 12 țigarete pe zi), consumul de tutun scăzând în rândul fumătorilor care au studii superioare. Dintre nefumători, aproximativ un sfert (28%) au fost fumători în trecut, iar 2% dintre fumători au renunțat la fumat în ultimul an, arată concluziile unui studio Mercury Research în perioada martie — aprilie 2017 pe un eșantion de 1.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani, dintre care 617 din mediul urban și 383 din mediul rural.De asemenea, 87% dintre români, inclusiv fumători, sunt de acord că Legea anti-fumat contribuie la protejarea sănătății prin evitarea expunerii adulților și a copiilor la fumul toxic al produselor de tutun.

În România, aproximativ o treime (33 la sută) din populaţie fumează, cei mai mulţi fumători fiind în rândul persoanelor cu vârsta între 26 şi 35 de ani, cu venituri mai mari, care locuiesc în mediul urban. De asemenea, numărul fumătorilor care fac parte din familii cu copii sub 18 ani este mai mare decât al celor din familii fără copii, mai arată studiul.

Dintre nefumători, aproximativ un sfert (28 la sută) au fost fumători în trecut, iar 2 la sută dintre fumători au renunţat la fumat în ultimul an.

Fumătorii sunt în mare parte de acord că fumatul pasiv afectează sănătatea celor din jur (91 la sută), iar copiii sunt mai afectaţi de acesta decât adulţii (93 la sută).

Aproape două treimi (67 la sută) dintre fumători consideră că nu este normal să se fumeze în parcuri sau în aproprierea locurilor de joacă pentru copii.

 

 

Share.