Metode de stimulare a fertilității. Câteva sfaturi de bun simț

0

Dacă vă doriți să rămâneți însărcinată și vă întrebați cum puteți crește șansele de concepție, nu trebuie decât să faceți câteva schimbări simple, dar cu un impact major asupra fertilității.

Șansele de a rămâne însărcinată sunt mai mari dacă adoptați un regim alimentar echilibrat. O dietă diversificată, care include alimente bogate în vitamine și minerale, va asigura nutrienții necesari unei sarcini sănătoase.

Metode de stimulare a fertilității. Moderație în toate

Atenție la cantități! Nu trebuie să mâncați cât pentru doi, dar nici să țineți cure de slăbire drastice în timp ce încercați să concepeți un copil. O alimentație corespunzătoare vă va ajuta să aveți și greutatea optimă pentru concepție. Femeile supraponderale au dificultăți în a rămâne însărcinate deoarece greutatea în exces are efect asupra ovarelor și asupra endometrului unde se implantează ovulul fecundat. Obezitatea crește incidența tulburărilor sistemului de reproducere, a tulburărilor endocrinologice și uroginecologice, precum și riscul de a pierde sarcina.

Vitaminele prenatale – în special acidul folic conținut şi de Elevit – vă pot îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată. Acesta micșorează riscul de complicații ale ovulației, implicit de infertilitate. Consumul zilnic de acid folic este absolut necesar pentru evoluția normală a sarcinii.

Metode de stimulare a fertilității. Activitate – zilnic

Fiți activă și faceți mișcare în fiecare zi, pentru ca organismul să devină mai puternic și pregătit pentru o sarcină. Nu exagerați totuși, pentru că sportul dus la extrem poate afecta fertilitatea. Riscați să pierdeți prea multă grăsime corporală, care joacă un rol esențial în producția de estrogen.

Lipsa estrogenului duce la anovulație, adică dispariția ovulației – una dintre principalele cauze ale infertilității la femei. Puteți înlocui exercițiile aerobice cu mersul pe jos, la fel de sănătos.

Renunțați la țigări și vă veți îmbunătăți șansele de a rămâne  însărcinată. Compușii întâlniți în fumul de țigară afectează receptorii din structurile celulare ale ovarelor, oprind procesul de maturare a ovulelor. Așadar, fumatul determină stoparea ovulației, având consecințe negative asupra ciclului menstrual. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că o fumătoare trebuie să aștepte câteva luni în plus față de o nefumătoare pentru a rămâne însărcinată.

Metode de stimulare a fertilității. Relaxare. Somn. Odihnă.

Încercați să vă relaxați, deoarece stresul inhibă progesteronul, fără de care ovulul fecundat nu poate fi menținut. Glandele suprarenale secretă cortizol pentru a ajuta organismul să facă față stresului, iar acest lucru duce la creșterea tensiunii arteriale și a glicemiei.

În plus, pot să apară concentrații mai mari de adrenalină și prolactină, care inhibă producerea hormonilor necesari ovulației și scad fertilitatea. Renunțați la procesele de planificare, luați o pauză și permiteți lucrurilor să își urmeze cursul natural.

Asigurați-vă că dormiți cel puțin opt ore pe noapte, pentru că lipsa de somn afectează funcționarea organelor de reproducere și duce la tulburări ale ciclului menstrual.

Cauza acestor probleme se datorează unei părți a creierului numită glanda pineală, care produce hormoni legați de fertilitate, afectând totodată somnul. Așadar, odihna insuficientă vă poate face mai sensibilă la factorii care reduc fertilitatea.

Share.