Cele mai rapide computere din lume. Japonezii și chinezii, peste americani

0

Inginerii japonezi dezvoltă un supercomputer care în aprilie 2018 va deveni, cu siguranță, cel mai rapid din istorie.

În încercarea de a accelera procesul de cercetare a inteligenţei artificiale, ei vor construi un computer de dimensiunea unei parcări pentru 30 de mașini, scrie Mediafax.

El va funcționa la viteza de 130 de petaflopi – mai exact, va putea efectua 130 de cvadrilioane de operaţii pe secundă (130 de milioane de miliarde).Atunci când va fi lansat (aprilie 2018), AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI) va fi cel mai performant computer din istorie, depăşind actualul campion Sunway TaihuLight, ce rulează la 93 de petaflopi.

“Cel mai puternic supercomputer existent astăzi rulează de un milion de ori mai repede decât un calculator personal”, a explicat celor de la CNN Satoshi Sekiguchi, director general al Institutului Naţional pentru Studii Avansate în Industrie şi Tehnologie din Japonia.

Cele mai rapide computere din lume

Interesant este faptul că în acestă cursă americanii au fost depășiți de japonezi dar și de chinezi.

Computereul care deține acum recordul de cel mai rapid din lume este Sunway TaihuLight (93 pentaflopi), urmat de Tianhe-2 (34 pentaflopi), ambele din China. Abia apoi urmează Titan, cel mai performant computer din Statele Unite (18 pentaflopi).

evomag.ro%20

Share.