Topul Kitsch-urilor românești. Catedrala Mântuirii Neamului, Arsenie Boca, Elena Ceaușescu, carpeta cu Răpirea din Serai

0

O inițiativă interesantă a dus la rezultate care puțin probabil puteau fi anticipate. Un sondaj la care au participat 10.000 de persoane arată care sunt cele mai relevante/mari kitsch-uri din România.

Între 15 și 31 iulie, peste 10.000 de români au ales pe site-ul Muzeului Kitsch-ului (www.kitschmuseum.ro) cele mai mari kitsch-uri românești din cinci categorii: Kitsch istoric și legendar, Arhitectură și monumente, Artă decorativă și design interior, Cultură și fashion și Media și digital.

Topul Kitsch-urilor românești

Cele mai multe voturi le-a strâns Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, căreia îi respiră în ceafă Arsenie Boca. Contestata biserică în construcție și celebrul teolog în curs de canonizare devenit între timp icoană online intră astfel în panteonul kitsch-ului românesc, fiind desemnate drept cele mai relevante mostre autohtone de către aproximativ 1.000 de persoane.

Kitsch istoric și legendar: câștigătorul este Arsenie Boca, urmat de Elena Ceaușescu și Dracula

Arhitectură și monumente: campioană este Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, urmată de Bustul de la Scornicești și Țeapa lui Ghilduș
Artă decorativă și design interior: românii au decis în favoarea carpetei cu răpirea din serai, urmată de prosoapele șoferilor de tir și peștele de pe televizor

Cultură și fashion: treningul cu pantofi a fost considerat cel mai relevant kitsch, argintul revenind papucilor cu puf, în timp ce bronzul a fost adjudecat de dansul pinguinului

Media și digital: Prezența online a cocalarilor și pitzipoancelor a fost de departe cea mai apreciată, locurile 2 și 3 revenindu-le sms-urilor de sărbători și titlurilor de tabloid.

Topul Kitsch-urilor românești. 10.000 de votanți

“Faptul că 10.000 de votanți au participat la inițiativa noastră ne demonstrează că românii au fost atât de expuși la kitsch încât au dezvoltat gusturi rafinate în ceea ce îl privește: sunt la curent cu ultimele tendințe (de pildă, papucii cu puf), au ajuns la suprasaturație în ceea ce îi privește pe daci și apreciază persistența carpetei cu răpirea din serai”, a declarat Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum.

El a precizat și că: “Demersul nostru științific nu intenționează să jignească pe nimeni, nici să aducă atingere demnității nimănui. Din această cauză, nu au fost incluse în concurs persoane fizice, în viață, a căror imagine ar putea fi afectată de rezultatele concursului”.

Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE), Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.Topul Kitsch-urilor românești. Muzeul…

Acest demers face parte din realizarea unui studiu științific sub auspiciile celei mai recente destinații muzeale ale bucureștenilor și turiștilor, Muzeul Kitsch-ului, ce include aproximativ 200 de exponate și poate fi vizitată din luna mai în Strada Covaci nr. 6 din Centrul vechi al Capitalei. La câteva luni de la deschidere, Muzeul Kitsch-ului a devenit unul dintre cele mai interesante muzee din București, conform Tripadvisor, cea mai documentată și credibilă sursă de informare pentru turiștii străini.

Exponatele provin din colecția personală a proprietarului Cristian Lică, realizată de-a lungul unor ani buni cu ajutorul consignațiilor, târgurilor de profil și altor colecționari și îmbogățită recent cu numeroase artefacte. Investiția lui în noua destinație culturală se ridică la peste 15.000 de euro. De curând, colecția a fost îmbogățită cu numeroase artefacte donate de simpatizanți din toată țara.

Prețul unui bilet este de 30 de lei de luni până sâmbătă și 20 de lei duminica.
elefant.ro%20

Share.