Scriitoarea Anne Bert, eutanasiată la cererea ei

0

Potrivit Le Monde, scriitoarea franceză Anne Bert a fost eutanasiată, la cererea ei, în Belgia, în cursul zilei de ieri.

Anne Bert, în vârstă de 59 de ani, a fost diagnosticată cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), numită şi „boala lui Lou Gehrig” sau „boala lui Charcot”, o boală care conduce în timp la o paralizie a muşchilor.

Boala a fost depistată în octombrie 2015, dar nu există niciun remediu.

În Belgia, eutanasia activă a fost permisă din 2002 în cazul pacienţilor care suferă de o boală incurabilă şi care şi-au afirmat „în mod voluntar, deliberat şi repetat” dorinţa de a muri.

Scriitoarea Anne Bert, eutanasiată. Suferea de o boala incurabila

De mai multe luni, scriitoarea Anne Bert a vorbit de nenumărate ori despre lupta ei. Nu contra maladiei Charcot de care suferea din 2015, ci pentru dreptul ei de a muri demn.

Citeste si Sezonul doi din UMBRE, din 12 noiembrie, la HBO. Şerban Pavlu face din nou curăţenie printre mafioţi

Anne Bert mărturisea, în luna aprilie 2017, că iubește viața, că are plăcerea de a trăi, explicând că nu este depresivă. 
Celebra romancieră explica motivele care au determinat-o să aleagă eutanasierea. Știindu-se condamnată de medicină, care până acum nu a fost în măsură să vindece boala de care suferă, ea a decis să moară în Belgia, unde legea îi permite acest lucru.

Anne Bart spunea , în luna septembrie 2017, în Le Monde. că nu înțelege de ce Franța respinge eutanasierea, considerat un drept al bolnavilor.

Mai mult, Anne Bart nu a încetat să pledeze în favorarea acestui drept al bolnavilor, mergând până la acuzații directe la adresa candidaților la prezidențiale, cerându-le să modifice legea Leonetti, cea care in Franta interzice euthanasierea persoanelor.

Legea franceză permite, din 2016, “sedarea profundă şi continuă” până la moarte – o administrare de substanţe analgezice similară unui drept de a fi adormit fără a fi trezit.

Această prevedere se aplică însă doar pacienţilor aflaţi deja în fază terminală şi nu autorizează eutanasia activă, adică administrarea unui produs care provoacă direct moartea.

În final, de fapt așa cum prevăzuse, Anne Bert a decedat, luni, 2 octombrie, după ce i s-a administrat o injecție letală într-un serviciu de îngrijiri paliative din Belgia. 

Scriitoarea Anne Bert, eutanasiată. Citiţi materialul integral pe MiscareadeREZISTENŢĂ

Share.