MATILDA. Filmul care a scandalizat Rusia. Proteste masive și scrisori către Putin pentru interzicerea lui

0

Biserica Ortodoxă Rusă îl cataloghează drept blesfamie. Casa Imperială se intrece in comunicate amenințătoare. 100.000 de persoane cer, printr-o petiție, interzicerea.

Este vorba de nici mai mult nici mai puțin de “Matilda” filmul despre viața personală a țarului Nicolae al II-lea. Poate prea personală, spun unii.

MATILDA. Filmul care a scandalizat Rusia. Amenințări

Criticii peliculei spun că aceasta murdărește reputația țarului, care a fost ucis de revoluționarii bolșevici și care este foarte apreciat în Rusia din zilele noastre. Regizorul filmului, Alexei Uchitel, spune că a primit amenințări referitoare la acte de violență fizică și mai multe lanțuri cinematografice au decis să nu proiecteze acest lungmetraj.

Controversatul film ‘Matilda’ despre relația dintre ultimul țar al Rusiei și o balerină celebră, care a fost în ultimele luni țintă a atacurilor unor politicieni și ortodocși radicali ruși, a avut luni seară premiera la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, în mijlocul unui puternic dispozitiv de securitate.

Scena teatrul Mariinski este cea care a făcut-o celebră pe protagonista filmului, Mathilda Kschessinska, care la sfârșitul secolului al XIX-lea a avut o relație plină de pasiune cu moștenitorul tronului rus și viitor țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, înainte ca acesta să se căsătorească.

Înainte de vizionare regizorul filmului, Alexei Uchitel, a declarat că “după un an de atacuri” împotriva lui și a echipei sale “a câștigat în sfârșit bunul simț”. El s-a arătat totuși îngrijorat de posibilitatea ca acest scandal să minimalizeze valoare artistică a filmului său.MATILDA. Filmul care a scandalizat Rusia. 100.000 de semnături

Înainte ca primii invitați să intre în sală, zeci de militanți ortodocși s-au reunit în fața teatrului în semn de protest față de proiecția filmului. La începutul lunii, ei au strâns 100.000 de semnături la Kremlin pentru a-i cere președintelui rus, Vladimir Putin, să împiedice difuzarea filmului.

Atât Biserica Ortodoxa Rusă cât și Casa Imperial rusa consideră ‘o blasfemie’ să se trateze cu atâta lejeritate aspecte intime ale vieții ultimului țar Nicolae al II-lea, care a fost sanctificat în anul 2000.
elefant.ro%20

Polemica în jurul filmului a căpătat accente de violență în ultimele două săptămâni, după ce militanți ultraortodocși ai organizației Statul Creștin l-au amenințat pe regizor pentru a-l împiedica să lanseze ‘Matilda’.

Filmul “Matilda” a evidențiat fractura tot mai profundă din Rusia dintre conservatorii care sprijină Biserica, o instituție a cărei influență a crescut tot mai mult în timpul mandatelor președintelui Vladimir Putin, și liberali, care consideră că libertatea de exprimare este amenințată în această țară.

Citește și

Casa de vacanță a lui Putin: SPA subteran, placat cu aur și radar pentru detectarea intrușilor

În septembrie, un bărbat a izbit un automobil plin cu canistre cu benzină de intrarea unui cinematograf din Ekaterinburg. Acel cinematograf găzduia un festival de film, iar președintele juriului își exprimase public sprijinul față de pelicula regizată de Alexei Uchitel.

În august, o persoană rămasă neidentificată a încercat să incendieze o clădire din Sankt Petersburg în care se afla studioul lui Alexei Uchitel.

Două automobile parcate în fața biroului avocatului cineastului au fost de asemenea incendiate, a relatat presa din Rusia.

Liderul acestei organizații a fost închis, însă Uchitel a mărturisit în urmă cu câteva zile că actorului german Lars Eidinger, care îl interpretează în film pe țarul Nicolae, îi este teamă să vină în Rusia pentru premiera organizată la Teatrul Mariinski.
 MATILDA. Filmul care a scandalizat Rusia. Cine este regizorul Alexei Uchitel?

În vârstă de 66 de ani este fiul unui cunoscut regizor de filme documentare, el însuși lucrând pentru o vreme la Studioul de Film Documentar de la Leningrad. Are prezențe și distincții importante la festivaluri celebre din lume – Cottbus, Hamburg, Karlovy Vary, Moscova, Varșovia.

Rolurile principale în film sunt jucate de Lars Eidinger (Nicolae al II-lea), actor german și Michalina Olszanska, actriță poloneză.

Share.