Centenarul Filmului Românesc: 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe

0

Caravana producţiilor cinematografice româneşti România – Republica Moldova – Cernăuţi, desfăşurată sub numele “Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe”, va fi lansată sâmbătă, la Iaşi.

În cadrul evenimentului de sâmbătă va fi proiectat filmul “Afacerea Est” de Igor Cobileanski. Intrarea este gratuită, iar locurile pot fi rezervate online.

Producţiile cinematografice au fost selectate de critici de film precum Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici.Irina-Margareta Nistor, “ambasador cinema” în cadrul proiectului, apreciază că această caravană “reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al unei istorii în imagini, de a vedea şi revedea cineaşti importanţi şi de a-i radiografia cu drag”.

La rândul său, Andrei Giurgia subliniază dimensiunea educativă a demersului. “Pornim într-o călătorie provocatoare, cu 100 de staţii cinematografico-istorice, cu 100 de personalităţi de referinţă de la noi şi de peste Prut”, spune el.

La rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, vorbeşte despre importanţa cinematografiei, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.

“Nu am întâlnit pe nimeni care să spună că nu-i plac filmele. Indiferent de gen, filmul este o aventură care ne scoate din plictiseala cotidiană. În cei peste 100 de ani de istorie proprie, filmul românesc a fost mereu aproape de români”, menţionează Chirica.

“Centenarul Filmului Românesc” este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).Share.