Epitafurile de la Săpânţa, adunate într-o carte

0

Poate nu aţi ajuns niciodată la Săpânţa, dar sunteţi curioşi. Pentru cei care vor să se lămurească fără a se ridica din pat propunem volumul următor.

„Crucile de la Săpânța. O colecție de epitafuri din veselul cimitir maramureșean” este volumul recent apărut la Editura All şi te lămureşte în această privinţă. Sutele de epitafuri culese și comentate de Roxana Mihalcea prezintă publicului contemporan riturile vieții rurale de altădată.Epitafurile de la Săpânţa. Versuri populare in lemn

Cimitirul Vesel de la Săpânța este renumit pentru imaginea crucilor albastre împodobite cu o multitudine de figuri și motive. În egală măsură, își datorează celebritatea versurilor populare scrijelite pe lemn, care dezvăluie, scurt și cuprinzător, traseul vieții celui răposat.

Cimitirul a fost deschis în 1935 și a luat forma pe care o cunoaștem prin talentul lui Stan Ioan Pătraș (1908 –1977), al cărui continuator a fost Dumitru Pop Tincu.

Epitafurile de la Săpânţa. Atitudine ireverențioasă în fața morții

Cu mult umor și creativitate, amândoi au valorificat spontaneitatea culturii orale care se bazează pe vers și rimă.
Meritul incontestabil al lucrării de față constă în adunarea a câtorva sute de epitafuri lizibile de pe crucile de la Săpânța.

Textele autoarei îmbogățesc fiecare capitol cu comentarii aprofundate, accesibile publicului contemporan, mai ales celui din mediul urban, mai puțin familiarizat cu riturile vieții rurale de odinioară. Astfel, versurile funerare de la Săpânța capătă un înțeles dincolo de lumea dispărută pe care o evocă, oferindu-le cititorilor informații prețioase despre viața cotidiană a satului.

„Epitafurile de pe crucile albastre reflectă o atitudine ireverențioasă în fața morții.” – Lucian-Valeriu Lefter

Pe site-ul editurii All, volumul costă 17.00 lei (preţ redus).
elefant.ro%20

Share.