Free Solo la National Geographic: “Închipuie-ți că ești la Olimpiadă. Și dacă nu iei medalia de aur, o să mori!”

0

Cred că nici un documentar nu te poate ține cu sufletul la gură mai mult ca “Free Solo”. În fapt, rezumatul care a câștigat Oscarul la categoria Documentare e simplu: “Închipuie-ți că ești la Olimpiadă. Și dacă nu iei medalia de aur, o să mori!” Free Solo la National Geographic, diseară!

Apreciat de New York Times ca fiind ”un dar extraordinar pentru toți cei care cred că limitele posibilităților umane sunt departe de a fi atinse”, filmul Free Solo, câștigător al premiilor Oscar și BAFTA, are premiera în această seară, la National Geographic, fiind difuzat în această perioadă în 172 de țări și în 43 de limbi.

libris.ro

Free Solo la National Geographic

Free Solo este un portret uluitor, intim și curajos al cățărătorului în solo integral Alex Honnold din timpul pregătirilor acestuia pentru realizarea visului său de-o viață: escaladarea versantului celei mai faimoase stânci, El Capitan, înaltă de 975 metri, din Parcul Național Yosemite… fără a se folosi de corzi sau hamuri.

Free Solo este un thriller palpitant și povestea impresionantă a unui atlet care-și testează atât limitele fizice dar și convingerile în încercarea de a triumfa asupra imposibilului, dezvăluind sacrificiile personale necesare în atingerea excelenței.

Pe parcursul antrenamentelor, armura invincibilității construită de-a lungul deceniilor se sparge brusc atunci când Honnold începe să se îndrăgostească, punându-i în pericol concentrarea și lăsând loc leziunilor și trenărilor.
Vasarhelyi și Chin, realizatorul al documentarului și fotograf/alpinist celebru, surprind minunat aceste momente profund umane, dar și escaladarea foarte periculoasă prin filmările artistice și ingenioase ce transportă privitorul în mijlocul experienței amețitoare. Rezultatul este o victorie a spritului uman.

Free Solo a fost numit de Entertainment Weekly unul din cele mai bune zece filme ale anului și a fost apreciat de critici din toată lumea ca fiind ”unul dintre cele mai izbitoare documentare ale anului”, ”extraordinar”, ”uimitor” și ”uluitor din punct de vedere vizual”.

În fapt, toată nebunia lui Alex Honnold poate fi rezumată în câteva cuvinte, care aparțin unui alt alpinist – “Închipuie-ți că ești la Olimpiadă. Și dacă nu iei medalia de aur, o să mori!”

Free Solo la National Geographic poate fi urmărit sâmbătă, începând cu ora 20.00.

Fundația Michael Schmidt a încheiat campania Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc

 

Share.