ASTAZI E ZIUA TA Al Pacino, la 77 de ani “E o nebunie să fii actor. Iei psihicul şi dai cu el de toţi pereţii.”

0

Te uiţi la el şi parcă îl priveşti pe Diavol în faţă. Opinie personală. Sau poate pentru că la un moment dat l-a interpretat pe însuşi Diavolul? Hmm…

Alfredo (da, de la asta vine Al, dacă vreodată v-ati intrebat) James Pacino implineste astazi 77 de ani. Care nu au trecut degeaba. Privind retrospectiv către cariera sa, neterminata, inca, speram, ne pare rău că vedem un singur Oscar. Dar ştiţi ceva…asta să rămână problema lui.

Noi, spectatorii, vrem să vedem filme.

Mândru că s-a născut în Bronx

Al Pacino s-a născut în cartierul Bronx din New York, într-o familie italiano-americană. Tatăl său, Salvatore Pacino, s-a născut în orașul italian Corleone, din provincia Palermo, Sicilia. Mama sa, Rose Gerard, se trăgea dintr-un nativ italian și o newyork-eză de origine italiană.

Părinții săi au divorțat când Pacino avea doi ani. În 1961 a fost arestat în Rhode Island pentru că purta asupra sa o armă de calibru 38.Al s-a mutat cu mama sa în casa bunicilor, unde și-a petrecut restul copilăriei.

Când era tânăr, lui Al îi plăcea să imite actorii pe care îi vedea în filme, încerca diverse voci și stări emoționale. Chiar dacă orele de la școală nu îi erau pe plac, își găsea liniștea în piesele de teatru ale școlii. După ce a renunțat la școală, Al s-a hotărât să înceapă viața de actor, găsind roluri mici în producții de teatru.

În prima perioadă a actoriei, Pacino nu făcea prea mulți bani și trăia în săracie. Totul s-a schimbat din 1966, când a fost acceptat la cursurile lui Lee Strasberg.

Pacino a început să obțină roluri mai importante și a obținut un premiu Obie pentru rolul din The Indian Wants the Bronx. Curând a luat și un premiu Tony pentru rolul din Does the Tiger Wear a Necktie? A devenit cunoscut după ce a jucat în Me, Natalie (1969) și The Panic in Needle Park (1971).

Nimicul ăla de Pacino

Tot atunci se căutau protagoniști pentru ecranizarea romanului Nașul (The Godfather) al lui Mario Puzzo. Al Pacino reușește să participe la preselecție și îl impresionează pe Francis Ford Coppola, regizorul, deși toți ceilalți participanți la acest proiect cereau un actor mai cunoscut decât “nimicul ăla de Pacino”.

Francis l-a susținut însă în continuare pe Pacino și i-a oferit rolul foarte important al lui Michael Corleone. Din cauza aceasta, Francis a fost speriat că ar putea fi înlocuit cu un alt regizor, așa că a filmat foarte repede.

La al doilea film “Naşul”, m-au chemat în biroul din New York, mă aşteptau cu o sticlă de J&B pe masă. Am început să bem, să povestim, să râdem, iar producătorul a deschis un sertar cu o cutie de metal şi a împins-o spre mine. Mi-a spus: “Dacă ţi-aş spune că aici este un million de dolari?” I-am răspuns: “Nu înseamnă nimic pentru mine – este o noţiune abstractă.” A fost cel mai incredibil moment: am sfârşit prin a-i cere scuze tipului că nu iau milionul. Primele două filme au câştigat nouă premii Oscar şi aproximativ 800 de milioane de dolari.

Când filmul a fost lansat, a avut un succes imens, iar toată lumea a admirat rolul lui Al Pacino, care a fost chiar nominalizat la Oscar pentru “cel mai bun actor în rol secundar”.Aproape peste noapte a devenit dintr-un “nimeni” un star internațional.

ASTAZI E ZIUA TA Al Pacino. Rolurile

Chiar dacă ar fi putut alege roluri mai ușoare, Pacino și-a ales câteva dintre cele mai grele roluri din istoria cinematografiei.

Urmează rolurile din Serpico, Dog Day Afternoon, Bobby Deerfield și …And Justice For All. După un gap în anii 80, în 1983, Scarface are un succes imens, devenind un “basm” mafiot care va fi popular încă 20 de ani.

Am devenit celebru, era ca şi cum luminile erau îndreptate către mine şi nu mai puteam vedea în faţă. Nu mai vezi cum sunt oamenii unii cu alţii. Anonimatul îţi oferă lucruri minunate, cum ar fi să umbli pe străzi ca toţi ceilalţi. Actorii suferă de o problemă pe care o avem cu toţii: trebuie să învăţăm să facem faţă celebrităţii şi atenţiei.

Anii ’90 au fost, probabil, cei mai prolifici pentru Al Pacino, care obține, în sfârșit, Oscarul pentru cel mai bun actor cu fimul Scent Of A Woman, în 1992.

Godfather Part 3, Dick Tracy și Glengarry Glen Ross sunt numai câteva din succesele lui Pacino de la începutul anilor ’90. În ultima parte a acestui deceniu, au urmat Carlito’s Way, Heat, City Hall, The Insider și Donnie Brasco.

Oscarul era un soi de aură care a strălucit câteva săptămâni. N-am mai simţit aşa ceva. A fost de parcă aş fi câştigat o medalie olimpică, numai că la jocurile olimpice o câştigi pentru că eşti cel mai bun, pe când “Oscarul” nu e neapărat necesar. Îţi vine rândul şi atât.

Al Pacino a fost toată viața burlac. Totuși a avut relații de lungă durată, cum ar fi cea cu actrița Diane Keaton. La începutul anilor ’90 s-a lăsat de fumat pentru a-și reface vocea, care se deteriorase pe parcursul anilor, scrie WIKI.

PSSST Poate vrei sa citesti si  ASTAZI E ZIUA TA Jack Nicholson face 80 de ani „Două persoane trebuie să minți în viață: polițistul și prietena”

De-a lungul anilor m-am văzut conectat la teatrul făcut dinaintea spectatorilor decât film. Când joci pe scenă te schimbi şi evoluezi neîntrerupt. Prestaţia din filme a fost pe locul al doilea. Sunt numai maşini şi cabluri.

În cifre, cariera sa înseamnă un Oscar, alte 43 de Premii şi alte 78 de nominalizări. 56 de filme.

Conform IMDB, actorul continuă să fie extrem de activ. În 2017 va scoate nu mai puţin de trei filme – Dabka, The Trap si Hagman. Un alt film, The Irishman, unde joaca rolul lui Jimmy Hoffa este programat pentru 2018.

Shakespeare e unul dintre motivele pentru care am continuat să joc teatru. Uneori petrec zile întregi lucrând la Shakespeare de unul singur, numai din plăcerea de a-l citi, de a rosti cuvintele. Uneori sunt în stare să stau ţintuit o noapte intepretând diverse roluri. O pot ţine aşa zece ore încontinuu. Poate e legat de modul în care asimilăm inconştient lucrurile.

Share.