Cum poate fi blocată HMGB1, molecula implicată în formele severe de COVID-19. Trei medicamente pe piață – Narivent, GripStop  şi Sprayul Antiviral Orofaringian de la Plantamed

0

HMGB1 este ceea ce se cheamă o proteină cu greutate moleculară ridicată. Ea este asociată cu creșterea reacțiilor inflamatorii și mediator important al inflamației letale și poate fi o țintă promițătoare pentru terapiile inovatoare împotriva SARS-CoV-2.

Valorile crescute de HMGB1 pot determina evoluția către formele severe de COVID-19.

Se consideră că aceste complicații rezultă dintr-o supraactivare a sistemului imunitar, ducând la un sindrom de furtună de citokine asociat cu insuficiență multiplă a organelor.

S-a evaluat eficacitatea mai multor inhibitori HMGB1 de a scădea expresia  ACE2, receptorul preferat al SARS-CoV-2.

Astfel,  conform unui studiu publicat în  ScienceDirect.com de un grup mixt de cercetători chinezi și americani, anumite medicamente disponibile clinic (de exemplu, glicirizina) pot limita eliberarea și activitatea HMGB1 în timpul infecției cu SARS-CoV-2.
orange.ro

Ce este glicirizina?

Focusul a fost asupra glicirizinei, deoarece aceasta are o activitate puternică în blocarea funcției extracelulare HMGB1 în diferite condiții inflamatorii, inclusiv modele experimentale de sepsis și șoc septic.

Ca inhibitor direct al HMGB1, glicirizina este principalul ingredient activ al rădăcinii de lemn dulce și a fost utilizată în medicina tradițională pentru tratarea bolilor inflamatorii și virale, inclusiv SARS-CoV.

Infecția cu coronavirus se transmite pe cale aeriană și virusul se multiplică în mucoasa nazală și faringiană. De aceea, dincolo de tratamentul de suport pe cale generală este important să se acţioneze local terapeutic şi, în primul rând, preventiv.

Mai mult, și cercetătorii francezi au publicat o analiză în 2020 în jurnalul academic „Pharmacology & Therapeutics” prin care sugerează că extractul de lemn-dulce trebuie evaluat ca un tratament pentru infecția cu COVID-19.

Extractul de lemn-dulce sau glicirizina ar putea fi util în combaterea virusului SARS-CoV-2 și tratarea simptomelor respiratorii cauzate de acesta. Acțiunea sa antivirală a fost demonstrată în studii anterioare, inclusiv împotriva virusului SARS.

Extractul de lemn-dulce sau glicirizina acționează prin 2 mecanisme distincte:

1. Inhibă replicarea virusului

2. Împiedică pătrunderea virusului în celule glicirizina
Produse cu glicirizină testate clinic

Există mai multe produse cu glicirizină, care se găsesc în farmaciile din România. Acestea sunt: Narivent (pe bază de glicirizină şi manitol), GripStop (cu glicirizină şi lactoferină) şi Sprayul Antiviral orofaringian  (cu glicirizină şi quercitină), toate de la Plantamed,  cu acţiune directă la poarta de intrare şi multiplicare a virusurilor şi a coronavirusurilor, inclusiv COVID-19.

Toate produsele pot fi găsite  în farmacii.

Sursa foto: Farmaciile3F.ro
Share.