Supremația Google a luat sfârșit. Un procesor quantic chinezesc este de un milion de ori mai puternic

0

Timp de doi ani Google a deținut supremația cuantică prin Sycamore. Până acum…

O echipă de cercetători de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China afirmă că creat a un procesor cuantic supraconductor cu 66 de qubiți funcționali.

Deși între acest superprocesor și procesorul Sycamore al Google, realizat în 2019, există o diferență de “doar” 13 qubiți (Sycamore are 53 qubiți), în realitate vorbim de un superprocesor  de un milion de ori mai puternic.

Atunci când Sycamore a apărut pe piață, în 2019, a rezolvat în 200 de secunde un task pe care, în mod normal un computer performant clasic l-ar putea face în 10.000 de ani.
Cel mai puternic procesor quantic

Numit „Zuchongzhi 2.1”, după un faimos matematician din China secolului V, procesorul supraconductor a terminat în 72 de minute o problemă extrem de complexă pe care cercetătorii chinezi o estimează ca fiind de 2-3 ori mai dificilă decât cele care au fost alocate anterior procesoarelor cuantice.

Aceștia estimează de asemenea că cel mai puternic supercomputer din prezent ar avea nevoie de cel puțin 8 ani de zile să rezolve aceeași problemă.

Mai mult, cercetătorii chinezi  afirmă în studiul publicat de Physical Review Letter s că au folosit doar 56 de qubiți din puterea de procesare a Zuchongzhi, cu 10 mai puțini decât capacitatea totală dar cu 3 mai mult decât procesorul Sycamore al Google.
Share.