O fotografie, o poveste. Spusă după primele două secunde, sau după ce te-ai documentat. Treaba asta se chema la un moment dat JURNALISM…
Trebuie să recunosc că la început am reacţionat urât. Imaginea de mai sus a apărut în media la câteva ore de la atentate. Cu comentarii, rasiste, evident. Imaginea unei tinere musulmane care trece aparent nepăsătoare pe lângă unul dintre răniţii de pe podul Westminster a făcut înconjurul lumii.
Imagine VIRALA
Apoi am suspectat o făcătură. Era mult prea convenabil, nu? Unghiul de fotografiere era ideal, fiecare personaj din cadru avea amplitudine, era expresiv. Era genul de fotografie care te duce direct la Pulitzer. Era „to good to be true” şi asta am suspectat. Că este o făcătură. Mai ales că la 24 de ore de la atac, căutată pe Google, apărea numai pe câteva site-uri minore din Germania. Am considerat-o o operă de artă a Photoshop-ului şi am trecut mai departe. O imagine VIRALA si atat.
Numnai că fotografia se încăpăţâna să persiste în Social Media. Apărea, obsesiv, la câteva ore. Evident cu mesaje tip „Unii sunt oameni. Alţii…”. Iar pun ăştia botul al toate prostiile, mi-am spus.
Astăzi, însă, am verificat din nou fotografia. Nu era numai pe Facebook. Era peste tot. Inclusiv de vânzare pe REX/ Shutterstock ceea ce însemna că fusese verificată de profesionişti în care puteai avea toată încrederea.
DA, ERA ADEVĂRATĂ
Cel puţin la momentul în care fotograful a apasat pe declanşator.
Imagine VIRALA. Si ce a urmat DUPA
De aici încolo, dacă e să vorbim de instituţiile de presă şi nu de cele de ură, decizia este redacţională. The Mirror a tratat pe larg subiectul şi încă de la început a decis să blureze faţa femeii.
Tot The Mirror a căutat să vadă cine este fotograful. A stat de vorbă cu el. Îl cheamă Jamie Lorrimar şi este profesionist. Conform relatărilor sale, femeia din imagine, care poartă hijab, nu a trecut deloc nepăsătoare pe lângă victima de pe trotuar. Părea îngrozită şi nu ştia cum să reacţioneze, povesteşte fotograful. În nici un caz nu a ignorat ceea ce se întâmplă lângă ea.
Tot Mirror a reuşit să o găsească pe femeie. Evident, i-a păstrat confidenţial numele. „Sunt şocată şi dezamăgită despre cum această fotografie a circulat în Social Media. Celor care au interpretat şi comentat în legătură cu gândurile mele din acel moment şocant, nu pot decât să le spun că eram devastată ca martor la aşa ceva. Acum trebuie să încerc să fac faţă numeroaselor fotografii, răspândite în social media, de cei care au tras concluzii bazate pe ură şi xenofobie.”
O fotografie face cât o mie de cuvinte, se spune. Uneori este important să ataşezi lângă ea şi contextul. O astfel de imagine fără un context bine definit poate să nască monştrii.
Ceea ce se şi întâmplă în acest moment.
PSST. Poate te intereseaza si Maia Morgenstern: „Mama mea nu era în stare să arunce o bucățică de pâine. Târziu, am înţeles. Ea a trăit FOAMEA”