Jerry Seinfeld este un comedian de care nu te plictisești niciodată. Dacă ți-a mers la suflet genul lui de comic, toată viața te vei uita cu o privire tâmpă la orice scenetă de-a lui. Poate că nu vei râde în hohote de fiecare dată, dar vei vrea să stai până la capăt să vezi cum își flexează neuronii. Si pe ai lui, si pe ai tai…
ASTAZI E ZIUA TA Jerry Seinfeld este aniversatul acestei editii.
La 29 aprilei 2017 omul face 63 de ani. Mult, dacă mă întrebați pe mine, pentru că mai ieri își făcea de cap la ProTV, după-amiaza. Apoi, la ProCinema. Apoi…mai deloc. Nedrept.
De el se leagă în România apariția stand-up-ului. Și nu numai. Apariția stand-up-urilor autohtoni nu a putut decât să confirme, ulterior, dacă mai era nevoie cât de genial era Jerry.
Jerome „Jerry” Allen Seinfeld (n. 29 aprilie 1954) este un actor, scenograf și producător de film american. S-a născut în Brooklyn, New York, într-o familie de evrei; tatăl său, Kálmán, era originar din Ungaria, iar mama sa, Betty, din Siria.
Oamenii care citesc tabloide merită să fie minţiţi.
Este un comic de tip „observator”, comedia sa bazându-se pe observații de multe ori evidente din viața cotidiană. Dar intoarse si deseori povestite din perspective nebănuite.
Faima i-a fost adusă de sitcom-ul Seinfeld, în care l-a interpretat pe Jerry Seinfeld, o caricatură a propriei sale persoane, rol pentru care a fost răsplătit cu Globul de aur în 1994. Dealtfel se spune că suma câștigată în urma show-ului a fost frumușică – 225 de milioane de dolari.
Ceea ce, poate nu știați, este cum s-a comportat el pe scenă atunci când a început ca stand-uper. Era tânăr și urma să își facă numărul într-un bar de stand-up. Era pentru prima dată când urca pe scenă, așa că atunci când a ajuns în fața audienței a înghețat și nu a mai spus nimic. A început să fie huiduit și a trebuit să renunțe. S-a întors, în schimb, seara viitoare și a smuls ropote de aplauze.
Tot văd la televizor reclame la detergenţi care curăţă petele de sânge. Când ţi-ai pătat tricoul cu sânge, nu cred că spălarea lui e prima ta problemă.
Seinfeld este deasemenea un scriitor, autorul bestseller-ului Seinlanguage. Publicată in 1993, cartea a devenit numărul unu ca New York Times bestseller. Fiind scris în timpul primelor filmări, romanul reprezintă mai mult o adaptare a materialui comic din serial. Titlul a fost inspirat de un articol apărut în Entertainment Weekly ce publica lista replicilor din serial ce au rămas în memoria și limbajul colectiv.
În 2003, Jerry Seinfeld a scris o carte pentru copii intitulată Halloween. Cartea a fost ilustrată de către James Bennett. Exista deasemenea multe alte cărți despre Seinfeld și despre serial, dar multe dintre acestea au alți autori.
Seinfeld a scris prefața la toată seria de cărți ale lui Ted L. Nancy Letters from a Nut (Scrisori de la un nebun) și deasemenea a cărții lui Ed Broth Stories from a Moron (Poveștile unui idiot). S-ar bănui că ambii autori ar fi doar pseudonime utilizate de către Seinfeld sau de către un prieten cunoscut acestuia.
Nu a fost făcută niciodată publicitate nici unuia dintre autori, dar Seinfeld a prezentat mult în televiziune cărțile acestora. Pentru a promova cartea lui Broth, Seinfeld a ținut chiar o recepție, dar autorul nu s-a prezentat.
Una dintre puținele cărți ale lui Seinfeld care au apărut în România este “Pe limba mea”. Volumul a apărut la Editura Allfa. Îl puteți cumpăra de AICI
ASTAZI E ZIUA TA Jerry Seinfeld. Câte ceva despre viața personală
Când se apropia de treizeci de ani, Seinfeld a început o relație cu o liceană de șaptesprezece ani pe nume Shoshanna Lonstein. S-au logodit după circa cinci ani, dar în 1997, când Shoshanna a absolvit studiile la Universitatea din Los Angeles California, s-au despărțit.
Ştiu că nu voi fi niciodată capabil să înţeleg cum o femeie poate lua ceară fierbinte, să o întindă pe partea de sus a coapsei, să smulgă părul din rădăcină, şi totuşi să îi fie frică de un păianjen.
După aceea, pentru o scurtă perioadă a avut o relație cu Carol Leifer, modelul personajului Elaine din serial. După puțin timp, a cunoscut-o într-un Reebok Sports Club pe Jessica Sklar. Sklar, o dirigentă a departamentului Relații cu Publicul de la Tommy Hilfiger, tocmai ce se întorsese după trei săptămâni din luna de miere petrecută în Italia împreună cu producătorul de teatru Eric Nederlander. Pe 25 Decembrie 1999, Sklar a divorțat de Nederlander și s-a măritat cu Seinfeld. Comicul George Wallace le-a făcut de cavaler de onoare la nuntă. După nuntă, în martie 2000, Seinfeld a cumpărat plătind 32 de milioane de dolari, Amagansett, casa lui Billy Joel.
Soții Seinfeld au trei copii, o fiică și doi băieți.
Principalul conflict dintre bărbaţi şi femei, din punct de vedere sexual este că bărbaţii sunt precum pompierii. Sexul este o urgenţă şi, indiferent de ceea ce făceau înainte, pot fi pregătiţi în două minute. Pe de altă parte, femeile sunt precum focul. Actul este foarte incitant, însă, condiţiile trebuie să fie exact potrivite pentru ca el să aibă loc.
Pe 29 martie 2008, la New York, conducând în East Hampton al său Fiat 500 din 1967, sistemul de frânare al autoturismului nu a mai funcționat. Nereușind să oprească mașina nici măcar cu frâna de mână, Seinfeld a încercat să evite de a intra într-o intersecție cu autostradă, răsturnând mașina pe o parte. Cauza accidentului ar fi fost o defecțiune mecanică. Seinfeld nu a avut nevoie de îngrijiri medicale după incident, întorcându-se la casa sa.
Ce se mai știe despre Jerry Seinfeld?
Că are acasă o colecție de teniși. O colecție de 500 de teniși. Și toți sunt albi…
Că marca sa preferată, când vorbim despre mașini este Porsche. Până acum a fost fotografiat în 20 de modele diferite. În colecția sa se află, dealtfel un 911. Primul 911 care a ieșit pe poarta fabricii.
Seinfeld este deasemenea recunoscut ca susținător politic în multe campanii electorale. A donat mulți bani pentru Partidul Democrat din Statele Unite.
Una dintre cele mai simpatice și mai recente ispravi ale sale, datează de la sfârșitul lui 2015 când a trecut pe la Casa Albă să îl ia la o cafea pe Președintele Obama. Filma de fapt un episod din serialul său “Commedians in cars getting coffee”. Acesta i-a arătat limuzina prezidențială. I-a făcut un tur al Casei…
Schimbul de replici este deseori fabulous…
– Poţi dormi bine aici? Nu este ca în filmul “O noapte la muzeu”?
– Prima noapte a fost.
– Este prima noapte şi dormi în Casa Albă.
– Corect.
– Nu e ca şi cum ai fi într-o cameră de hotel şi te uit în jur şi te întrebi: Ce naiba este asta? .
– Da, o noapte la muzeu.
– Cam aşa te simţi în prima săptămână.
După vorbesc vrute și nevrute în incinta Casei Albe cei doi decid să plece să bea o cafea “afară”. Obama se suie la volanul mașinii sport a lui Jerry Seinfeld și pornesc către ieșire.
– Pun pariu că dacă vorbeşti tu cu el o să ne lase să ieşim, îi spui că eşti preşedintele şi mergem să bem o cafea.
– Hei, Darell poţi să deschizi poarta pentru mine?
– Îmi pare rău, domnule. Nu pot să fac aşa ceva.
– Este incredibil!