2 mai 2011 va intra în istorie ca ziua în care Statele Unite și omenirea în general au scăpat de Public Enemy No ONE. Osama bin Laden. Prim suspect pentru Atentatele de la 11 septembrie 2001 de la New York
Osama bin Laden era vânat de multă vreme. Aproape zece ani le-au trebuit serviciilor americane sa-l identifice si anihileze.
O ZI PENTRU ISTORIE Osama bin Laden. Primul indiciu
Washington Post relatează că CIA observa de multă vreme reședința lui Bin Laden, dar niciodată nu a avut confirmarea vizuală că acesta este cu siguranță înăuntru. Totuți, din casa conspirativă instalată pentru a supraveghea reşedinţa lui ben Laden, s-a putut observa că oricine părăsea reşedinţa trebuia să se depărteze mergând cu maşina cel puţin 90 de minute înainte de a folosi telefonul mobil, pentru a evita o eventuală supraveghere electronică. Acest lucru a dat de bănuit.
“A ştiut că totul s-a terminat. Ce este importat e că ultimul om pe care l-a văzut a fost un american.” (Amiralul William McRaven, comandantul misiunii)
Interceptările americane au captat în prealabil un apel telefonic adresat emisarului lui ben Laden, care locuia în aceeaşi casă. Emisarul i-a spus atunci interlocutorului său la telefon: “Sunt din nou cu oamenii cu care eram înainte”, informează Washington Post.
O ZI PENTRU ISTORIE Osama bin Laden. Opțiuni
Cinci ani mai târziu, în 2016, președintele Statelor Unite, Barack Obama a povestit presei despre acele zile… „Fiecare dintre noi îşi spusese punctul de vedere, obţinuserăm toate informaţiile posibile, ştiam riscurile la care ne expuneam.”
„Ar fi trebuit să folosim o rachetă ca să aruncăm în aer complexul (în care era bin Laden)? Am cântărit argumentele…evident, avantajul ar fi fost neimplicarea soldaţilor noştri. Problema ar fi fost că nu puteam confirma dacă l-am prins sau ucis pe bin Laden.”
În calitate de comandant al armatei, Barack Obama a decis să trimită comandoul forţelor speciale să îl anihileze pe liderul Al Qaida.
William McRaven, comandantul misiunii în care a fost ucis Osama bin Laden: „A ştiut că totul s-a terminat. Ce este importat e că ultimul om pe care l-a văzut a fost un american.”
O ZI PENTRU ISTORIE Osama bin Laden. Operațiunea Neptune Spear
Operațiunea propriu-zisa a fost desebit de rapidă și de spectaculoasă
După o supraveghere secretă, ce a durat luni întregi, a locului unde se bănuia că se află ascunzișul dușmanului numărul 1 al Statelor Unite, Osama bin Laden a fost ucis în zorii zilei de 2 mai 2011 (UTC+6) în Abbottabad, la câteva sute de kilometri nord-est de Islamabad.
Acțiunea a fost dusă la îndeplinire de o trupă specială de comando americană, de sub comanda JSOC. Trupa de comando face parte dintr-o unitate specială a marinei americane (United States Navy); membrii ei au fost aduși cu două elicoptere și au pătruns în locul unde era ascuns Bin Laden.
Osama bin Laden, după ce a opus rezistență înarmată, a fost împușcat în cap și în piept de către soldații americani. Operațiunea militară, se spune, a durat circa 40 de minute; în acest timp au fost uciși, în afară de Bin Laden, trei bărbați și o femeie, printre morți numărându-se și unul din fiii lui Bin Laden.
Șase persoane au fost arestate; printre ele se află trei soții și fiii lui Bin Laden. Identificarea lui Bin Laden s-a făcut prin test genetic în Afganistan, după care cadavrul lui a fost aruncat într-un loc neprecizat din Marea Arabiei.
Moartea lui Bin Laden a fost confirmată într-o cuvântare a președintelui Barack Obama la televiziunea americană. Dealtfel președintele și staff-ul său au putut să urmărească live cum s-a desfășurat întreaga operațiune. (foto)
Știrea morții lui a fost sărbătorită cu urale în SUA, pe când în lumea arabă a declanșat reacții diferite. Prin moartea lui Bin Laden, guvernul Statelor Unite a vrut să dovedească lumii că atentatele teroriste nu vor rămâne nepedepsite.
“Bună seara. În această seară pot anunţa poporul american şi lumea că Statele Unite au desfăşurat o operaţiune în care a fost ucis Osama bin Laden, liderul Al-Qaeda, şi un terorist care este responsabil pentru uciderea a mii de bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi.” (Barack Obama, presedintele SUA, anuntand moartea teroristului)
Teorii ale conspirației. Când a fost ucis, de fapt Osama bin Laden
Există de asemenea o întreagă serie de teorii ale conspirației care susțin printre altele că Bin Laden ar fi fost ucis de mult, că nu ar fi existat în mod real niciodată sau că ar fi fost un agent american, comenteaza Wiki.
De asemenea, aceste teorii includ ideile că bin Laden a fost mort de ani de zile sau că este încă în viață. Îndoieli cu privire la moartea lui bin Laden au fost alimentate de faptul că militarii americani au aruncat cadavrul în mare, de decizia de a nu se da dovezi fotografice privind moartea lui bin Laden, povestea oficială privind atacul de la Abbottabad s-a schimbat sau se contrazice în mod direct cu afirmațiile anterioare. Mai mult decât atât, 25 de minute filmate în timpul raidului asupra ascunzătorii lui bin Laden cu camerele montate pe căștile trupelor au fost cenzurate.
O altă teorie conspirativă spune că bin Laden a fost ucis cu câțiva ani înainte în munții Tora Bora, dar această informație a fost ținută secretă pentru a se continua așa zisul război împotriva terorismului. Altă teorie spune că bin Laden a murit mult mai devreme și că anunțul privind moartea lui bin Laden a fost amânat astfel încât să nu fie perturbate festivitățile legate de nunta Prințului William cu Kate Middleton.
O ZI PENTRU ISTORIE Osama bin Laden. Atentatele puse pe seama lui Osama bin Laden
- atentatele impotriva turnurilor World Trade Center, New York, 11 septembrie 2011 – 2.977 persoane ucise
- atentat sinucigaș împotriva sinagogii Ghriba din Djerba, Tunisia, pe 11 aprilie 2002 – 21 de persoane ucise
- atac terorist soldat cu 191 de morți și aproape 2.000 de răniți, ce a avut ca țintă mai multe trenuri în trei gări din Madrid și de la periferia sa, pe 11 martie 2004, Spania
- patru atentate sinucigașe comise în metrou și apoi în autobuz la Londra pe 7 iunie 2005
- patru atentate sinucigașe cu mașină-capcană împotriva a două sinagogi, a consulatului britanic și a băncii britanice HSBC de la Istanbul.
- atentat sângeros în Egipt, în stațiunea balneară Sharm el-Sheikh, soldat cu 68 de morți – 23 iulie 2005.