15 mai 1940 este considerată data oficială la care frații Dick și Mac Macdonald au deschis primul lor restaurant, în San Bernardino, California. Au trecut de atunci 77 de ani și puțini ar fi știut istoria zbuciumată a brandului, dacă nu ar fi fost, poate, filmul de anul trecut…
Pentru că McDonald’s nu ar fi existat fără frații Dick și Mac Macdonald, cei care au inventat conceptul de fast food, la fel cum nu ar fi existat fără Ray Kroc, cel care a extins franciza.
O ZI PENTRU ISTORIE. Deschiderea primului McDonald’s. Povestea lui Ray Kroc
Ray Kroc era un vânzător ambulant. Cutreiera țara în lung și în lat încercând să își vândă mixerele. Încercase multe meserii până atunci, printer care cele de pianist sau vânzător de pahare de hârtie.
Vânzările nu mergeau prea grozav, era trecut bine de prima tinerețe (implinise 52 de ani), dar se lăuda că are un nas aparte pentru afaceri și era, într-adevăr, un tip persuasiv
În 1954, el a primit o comandă, pentru acea perioadă, de opt mixere multifuncţionale de la un restaurant din San Bernardino, California. Aici, Ray Kroc a găsit un restaurant mic, dar de succes, condus de fraţii Dick şi Mac McDonald şi a fost uimit de felul în care acesta funcţiona. Restaurantul avea un meniu limitat la burgeri, cartofi prăjiţi şi băuturi, acest lucru permiţându-le să-şi concentreze mai mult atenţia asupra calităţii produselor servite, informează Mcdonalds.ro
De remarcat că în acel moment afacerea fraților Macdonald funcționa de mai bine de 14 ani. Cei doi încercaseră se se extindă, cu 1-2 restaurante, apoi renunțaseră, pentru că lucrurile nu merseseră cum trebuie.
“Dacă aş fi primit o cărămidă de fiecare dată când am repetat cuvintele: Calitate, Servicii, Curăţenie şi Valoare, cred că acum aş fi putut construi cu ele un pod peste Oceanul Atlantic” Ray Kroc
Kroc le-a propus fraţilor McDonald să işi extindă afacerea la nivel naţional. În 1955, el a fondat corporaţia McDonald’s, iar după 5 ani a cumpărat drepturi exclusive pentru numele McDonald.
Filosofia unică a lui Ray Kroc a fost să construiască un lanţ de restaurante care să fie renumit pentru produsele alimentare de calitate ridicată şi pentru metodele uniforme de preparare a acestora. Şi-a dorit să ofere burgeri, cartofi prăjiţi, chifle şi băuturi care să aibă acelaşi gust şi în Alaska, şi în Alabama.
Pentru a realiza acest lucru, Kroc a ales să urmeze o cale unică: să convingă deţinătorii de francize, dar şi furnizorii să cumpere viziunea lui, dar să nu lucreze pentru McDonald’s, ci pentru ei inşişi, împreună cu McDonald’s. El a promovat sloganul: “În afacere pentru tine, dar nu de unul singur”. Filosofia lui de afaceri se baza pe principiul parteneriatului în afaceri: o parte era McDonald’s, o alta, deţinătorii de francize şi, cea de-a treia, furnizorii McDonald’s.
Inovativul Ray Kroc a crezut în spiritul antreprenorial şi şi-a răsplătit deţinătorii de francize pentru creativitatea individuală. Multe din produsele faimoase ale McDonald’s precum Big Mac, Filet-O-Fish şi Egg McMuffin au fost create de catre aceştia. În acelaşi timp, sistemul de operare creat de McDonald’s a îndemnat deţinătorii de francize să urmeze principiile de bază ale McDonald’s: calitate, servicii, curăţenie şi valoare.
În 1961, Ray Kroc chiar a lansat un program de training numit mai târziu Hamburger University, prin care deţinătorii de francize şi operatorii au fost instruiţi prin metode ştiinţifice despre cum se conduce un restaurant McDonald’s de succes.
O ZI PENTRU ISTORIE. Deschiderea primului McDonald’s. Filmul
Cum se creează, la vârsta de 52 de ani, un imperiu al restaurantelor care să devină peste noapte un adevărat succes? Aşa cum a spus Ray Kroc: “a fost un succes peste noapte, dar 30 de ani înseamnă o noapte lungă, lungă.”
Savuroasa poveste McDonald’s poate fi văzută în filmul “The Founder/ Fondatorul”, unde rolul lui Ray Kroc este jucat de Michael Keaton. Regizor este John Lee Hancock.
In film se poate vedea și cum Kroc i-a păcălit pe frații Macdonald, promițându-le, la cumpărarea brandului. o redevență de 0,5% care în 1977 valora 15 milioane de dolari. În 2012, această participaţie ar fi valorat 305 milioane dolari.
Când Kroc a murit în 1984, la vârsta de 82 de ani, averea sa era estimată la 500 milioane de dolari. În 1998, a decedat şi Richard McDonald, lăsând în urmă o avere de numai 1,8 milioane dolari. Ultimele zile și le-a petrecut într-un apartament modest cu trei camere.
McDonald’s azi
Ce înseamnă McDonald’s azi? Cel mai mare retailer global din domeniul serviciilor alimentare, cu peste 32.000 de restaurant în 117 țări. 54 de milioane de clienți sunt serviți în fiecare zi.
Curios, conform Wiki, singura țară în care McDonald’s nu a avut succes a fost Bolivia. După mai bine de un deceniu de pierderi anuale în Bolivia, în 2002, McDonald’s a închis toate restaurantele sale din această țară. Poporul bolivian, din cauza culturii sale culinare, a respins mâncarea fast-food ca fiind nesănătoasă pentru organism. Bolivienii consideră că mâncarea trebuie pregătită încet și cu dragoste; și nu rapid și doar pentru profit