Ne este foame. Dar nu vrem să mâncăm. Amânăm. Rezistăm. O dată, de două ori…Invitată la SmartFM, medicul nutriționist Mihaela Bilic explică acest mechanism și sugerează ce NU ar trebui să facem
“In momentul in care ne este foame, daca rezistam senzatiei, ea va disparea si va reaparea intr-o jumatate de ora cu ceva mai multa intensitate”, a explicat la SmartFM, în emisiunea Marius FM, dr. Mihaela Bilic, invitata lui Marius Tucă și Marius Manole.
Mihaela Bilic, medic nutriționist: FOAMEA trebuie dresată!
“Nu trebuie sa ne lasam abandonati si sa fim neputinciosi, este o chestiune de atitudine, de disciplina. Foamea trebuie dresata si disciplinata. Ficatul mentine glicemia, acesta este rolul lui. Daca avem kilograme in plus, sunt din cauza mancatului “pe datorie”, adica am dat organismului mai mult decat necesar. Asadar trebuie sa invatam sa ne disciplinam foamea astfel incat, pe o scara de la 0 la zece, sa mancam atunci cand foamea ajunge pe la nivelul de 6 -7. Adica trebuie sa depasim trei cicluri de senzatie de foame, pana cand ajungem abia a patra oara sa o si satisfacem. Si nu a zecea oara, pentru ca atunci mancam tot frigiderul”, explică Mihaela Bilic. “Si daca ajungem la foame de nota zece, observam ca senzatia dispare, organismul are substante care inhiba foamea si o pornim apoi de la zero”.
“Suntem construiți pentru a ne satisface plăcerile”
“Nu sunt multi medici nutritionisti care spun ca nu trebuie sa mancam de cinci ori pe zi, nu trebuie sa mai facem diete. Am cunoscut o doctorita in Franta,unde am facut un curs de aprofundare in domeniul nutritiei, care a scris o carte fabuloasa intitulata “De ce mi-e foame?”. Mi-a placut foarte mult abordarea ei, ea spune ca zilnic avem nevoie de apa si placere. Suntem construiti pe placere. Apa ne trebuie pentru ca este lichidul vital cu ajutorul careia se fac schimburile intre celule si trebuie sa intelegem ca placerea este coloana noastra vertebrala. Oamenii se acuza ca le place mancarea. Nu poti sa te acuzi ca-ti place sa mananci, pentru ca este un lucru firesc, insa mai exista si alte placeri. Si, culmea, in momentul care dam placerea alimentara la o parte, ne dam seama ca nu stim care sunt celelalte placeri ale noastre, ce ne bucura, ce ne aduce un fior, ce ne entuziasmeaza. Si-atunci, in momentul in care ne tinem zi de zi fiinta intr-o stare in care nu exista nici bucurie, nici entuziasm, atunci, intr-adevar, ne ducem spre mancare, pentru ca e cel mai comod” spoune dr. Mihaela Bilic, pentru Smart FM.
Dacă vreți să ascultați intregul interviu intrati pe site-ul SmartFM in sectiunea PODCAST