A apărut de nicăieri. Zilele trecute, parcă, al tău copil a spus că vrea și el unul, un spinner, pentru că îl văzuse la colegii lui la școală.
Ai murmurat printre dinți ceva referitor la moda asta și l-ai luat. Și, în zilele care au urmat ai descoperit că, prin parcuri toți copii aveau așa ceva.
Jucăria se numește „spinner” sau “finger spinner”, este un fel de titirez cu două sau trei petale, uneori patru care se rotește.
A venit cu recomandarea că “ajută la calmarea stresului”, și ea venită parcă de nicăieri. Cine a zis asta? Doctorul? Marketer-ul? Nu contează! Jucăria este ieftină și știai că nu poți să i-o refuzi copilului pentru că, nu-i așa, la școală o au toți…
Cum a apărut?
Jucărie nou creeată? Nicidecum!
În realitate, spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de șapte ani. Ea nu și-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum omniprezentă, așa încât nu primește niciun penny din vânzări, dar insistă că este “mulțumită” de popularitatea ei bruscă, conform unui articol publicat la începutul lunii de The Guardian.
Catherine Hettinger a deținut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-și putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger declară că originea spinner-ului se află într-o “o vară oribilă” la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară și avea grijă și de fiica ei, Sara, acum în vârstă de 30 de ani.
”Spinner-ele au venit de nicăieri: dintr-o dată, toți copiii păreau să aibă unul, spunând că îi ajută să se calmeze”, povestește Meredith Daly, profesoară într-o școală publică de la periferia orașului Phoenix, în Arizona. ”La început nu știam ce să cred”, relatează Agerpres.
Spinner-ele au mai ales meritul de a fi silențioase, continuă Meredith Daly.
Interzise în multe școli
Problema este că mulți profesori de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au săturat deja de acest spinner și interzic aceste jucării.
Problema este evidentă. Folosită în clasă, jucăria atrage privirile tuturora, iar orice process de învățare devine o adevărată provocare.
Sunt școli care deja nu mai permit copiilor să îl scoată din ghiozdan în timpul orelor, la fel cum sunt școli care l-au interzis definitive. Școli din Franța, Marea Britanie, Stetele Unite au interzis deja această jucărie, inclusive în timpul pauzelor.
Sunt însă și profesori care recunosc că, oricât de enervant ar fi această jucărie, printr-o foarte scurtă pauză ea îi ajută pe copii să se concentreze mai bine, întrucât mulți dintre copii din ziua de azi simt nevoia să manipuleze ceva sau să fie dinamici.
Întreaga problemă este de a găsi ceva care să nu perturbe cursurile.
Oricum, mulți sunt de părere că așa cum a venit “spinnerul” va și pleca. Poate într-un viitor apropiat copilul nu va mai fi interesat de așa ceva. Pentru că, poate, va apărea la orizont o nouă jucărie…