Au apărut de niciunde și au înnebuni întreaga lume. Peste noapte copilul tău îți cerea un spinner, și i-l ofereai, neștiind dacă este sau nu nociv.
Cronicile sunt mixte. Unii susțin că ajută la destresare, alții că, dimpotrivă sunt periculoase. Mai multe școli din Italia, Franța și SUA au decis interzicerea lor la ore.
Încet-încet apar și necazurile. Vă prezentăm mai jos două dintre principalele probleme…
Italia – spinnere care te pot răni
În Italia, în urmă cu câteva zile, peste 3.000 de astfel de jucării au fost confiscate de către Garda Financiară din Torino.
Jucăriile, confiscate din două magazine de la periferia Torino, în nord-vestul Italiei, aveau margini ascuțite, spre deosebire de cele obișnuite, care ar fi putut provoca răni la ochi sau la dinți “dacă nu erau folosite în modul corect”, a menționat poliția.
De asemenea, produsele nu prezentau marcajele de siguranță specifice Uniunii Europene și nici nu exista o documentație privind producătorul, importatorul și distribuitorul.
Cei doi retailer-i în stocul cărora se aflau jucăriile riscă amenzi și condamnări de până la 4 ani de închisoare, a adăugat Guardia di Finanza.
Un balamuc numit SPINNER. Rusia. Opoziția este de vină!
Serviciul rusesc de protecție a consumatorilor a deschis, de asemenea, o anchetă privind fidget spinner-urile, pe fondul preocupărilor că aceste jucării la modă ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea copiilor. Instituția a precizat că lansează această anchetă “având în vedere îngrijorarea părinților și profesorilor”.
Există însă și un alt factor care a alimentat popularitatea acestei jucării în Rusia: promovarea fidget spinner-urilor de către opoziție.
Liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, a fost filmat jucându-se cu un spinner în instanță, în luna mai, iar filmarea a devenit virală.
Câteva zile mai târziu, televiziunea de stat din Rusia a emis un raport în care avertiza părinții că fidget spinner-urile ar putea fi dăunătoare pentru copii și sublinia că activiștii opoziției se folosesc de aceste jucării pentru a-și promova cauza.
Aceste anchete intervin pe fondul unor probleme preexistente în mai multe țări.
Problema este evidentă. Folosită în clasă, jucăria atrage privirile tuturora, iar orice process de învățare devine o adevărată provocare.
Sunt școli care deja nu mai permit copiilor să îl scoată din ghiozdan în timpul orelor, la fel cum sunt școli care l-au interzis definitive. Școli din Franța, Marea Britanie, Stetele Unite au interzis deja această jucărie, inclusive în timpul pauzelor.
Un balamuc numit SPINNER. Totuși, de unde atâta popularitate?
Proprietarul unui magazin de jucării explică “În materie de jucării – şi nu numai –, trendul este întotdeauna sinusoidal, iar cei mai mulţi advertiseri ştiu asta. Aşa a fost întotdeauna. Tehnologia avansează rapid până în punctul în care beneficiarul ei se plictiseşte şi vrea să se întoarcă pentru un timp la jocurile simple, care să nu îl solicite atât de mult”.