Urmează-ți visul, nu știi când viața ta se poate termina. Este momentul la care fiecare dintre noi ar trebui să ajungă, mai devreme sau mai târziu. Preferabil mai devreme.
A.G.Billig, Andreea pentru prieteni, a cochetat ceva vreme cu literatura. Poate din lipsă de convingere că poate mai mult, poate din comoditate – nu a apăsat pedala de accelerație la maxim. A venit o zi de noiembrie care a schimbat totul…
Acum A.G.Billig este peste Ocean și a început o nouă viață în LA. Scrie direct în engleză și are succes. O poveste pe care cu toții am vrea să o trăim…
Prima carte, Patru uşi, a fost o colecţie de povestiri. Cum se face că ai continuat în I choose Love cu nonfictiune?
Sunt un autor de ficțiune. Am început să scriu la 8 ani și am terminat primul roman la 15. I Choose Love: A Journey from Fear to Love, a apărut din inimă. Din dorința de a aduce alinare și bucurie în viețile oamenilor. Iar asta se poate cu iubire, prin iubire. Ideea mi-a venit pe la mijlocul lunii noiembrie, după prima mea vizită la Los Angeles. O lună mai târziu, cartea era gata.
Care este legatura dintre carte şi tragedia de la Colectiv?
2015 a fost un an care a schimbat multe vieți, inclusive pe a mea. Ceea ce s-a întâmplat în Colectiv – un loc în care în seara de 30 noiembrie se aflau cunoscuți și foști colegi de-ai mei, dar și atacurile teroriste din Orlando și Paris, m-au făcut să îmi realizez că, în ciuda aparențelor, multe dintre acțiunile și deciziile mele erau dictate de frica de a ieși din zona de confort. Ceea ce s-a întâmplat în Colectiv mi-a reamintit că viața mea se poate termina oricând și m-a făcut să îmi dau seama că nu aș vrea ca acest lucru să se întâmple înainte de a-mi îndeplini scopul în viață-fiecare dintre noi are unul. Această carte face parte din acest scop – acela de a aduce bucurie în viețile oamenilor, de a le reaminti că natura lor este iubirea și de a-i inspira și motiva să își urmeze menirea în viață.
Chiar aşa, povesteşte-ne. Despre ce e vorba în I choose Love?
I Choose Love este rezultatul unei viziuni despre viață dobândită pe parcursul ultimilor nouă ani prin lecturi, experiențe de viață și practici spirituale. Dar și a faptului că deseori, iubirea este confundată cu atracția fizică, teama de singurătate, obișnuința. Mai mult decât atât, așa cum spune și Neale Donald Walsch, alegerile pe care le facem în viață sunt bazat fie pe iubire, fie pe frică. Frica generează ură, agresivitate și dezbinare. Ne sugrumă creativitatea și ne închide într-o cutie. Iubirea – față de propra persoană, oameni, natură, ceea ce facem, înalță, inspiră, unește creează. Cartea este structurată în două parți. În prima, povestesc despre legile universale și despre iubire ca stare naturală de ființare în Univers. In cea de-a doua parte, prezint șase instrumente prin care cititorii pot atrage mai multă iubire în viața lor. Mărturisesc că dacă aș scrie acum această carte, titlul ar fi diferit: I Am Love. Și asta pentru că la vremea în care am scris-o, încă percepeam iubirea ca pe ceva exterior mie, ca pe o alegere. Experiențele ulterioare mi-au făcut să îmi dau seama că iubirea se află, de fapt, în inima fiecăruia dintre noi. Atunci când o găsim acolo, încep să se reverse, ca fântână și ni se întoarce înzecit. Abia atunci relațiile cu ceilalți, mai ales cele de cuplu, încep să funcționeze. Încetăm să mai avem nevoie de altcineva să umple un gol interior, iluzoriu de altfel.
Cronicile de pe Amazon sunt foarte bune. Te aşteptai la un asemenea succes?
Nu m-am gândit la felul în care va fi primită această carte. Pur și simplu am simțit să o scriu. Insă mă bucur ori de cât ori primesc aprecieri pozitive și oamenii îmi spun că le este de folos. Inseamnă că îmi împlnesc misiunea.
Am înţeles că pregăteşti şi un audiobook. Vocea îţi aparţine?
Audiobook-urile sunt foarte populare în Statele Unite ale Americii. De multe ori, un cititor va cumpăra o carte care îî place în mai multe formate. Tipărit pentru noptiera de acasă, electronic pentru perioadele în care călătoresc și audio pentru orele lungi pe care le petrec în trafic. ACX este cel mai important jucător pe piața de audiobook-uri și le oferă autorilor ocazia de a lansa pe piață versiunea audio a cărții lor fără costuri inițiale.Cartea este narată de Janine Gtanda, o actriță cu o voce superbă. Am aflat despre ACX ascultând podcasturi dedicate industriei de self-publishing și totodată participând la conferințe de gen în Marea Britanie, Irlanda și Statele Unite. Amazon a dus la democratzarea industriei de carte din America de Nord. Marea Britanie și Australia vin tare din urmă. Această schimbare vine și cu provocări, nu doar cu oportunități iar autorii care doresc să aibă succes trebuie să stăpânească noțiuni de marketing, PR și business. La urma urmei, sunt antreprenori.
A.G.Billig, povesteşte-ne despre conferinţe…
In ultimele 12 luni, am fost invitată ca speaker și moderator la trei conferințe importante din Los Angeles. La aceasta a contribuit platforma online pe care am înființat-o în 2016, Self-Publishing Mastery dar și cele două cursurile online despre cum să realizezi un podcast și cum să îți construiești brandul de autor, pe care le-am realizat la Dublin. In America, autorii înțeleg oportunitățile oferite de self-publishing și investesc energie, timp și bani în participarea la conferințe în cadrul cărora învață de la experți cum să scrie un roman de succes și cum să își promoveze cărțile. Am fost onorată să mă aflu pe aceeași ”scenă„ cu nume recunoscute din domenu de pe Coasta de Vest.
În LA toată lumea cochetează cu actoria. Nu-mi spune că nu ai încercat…
Am cochetat cu actoria în București, atunci când am pregătit evenimentul de lansare pentru cartea ”4 Uși și alte povestiri.” Cred că astfel de evenimente neconvenționale au potențialul de a genera vizibilitate și a atrage cititorii. LA este orașul potrivit pentru ca acestea să se întâmple. Este un loc care mustește de talent, nu doar în ceea ce privește actoria, dar și muzica și artele vizuale.
Ce carte ai acum pe noptieră?
Am un Kindle cu multe cărți. Printre cele mai recent achiziționate se află ”Big Magic: Creative Living Betond Fear” de Elizabeth Gilbert.
Care este autorul pe care îl admiri cel mai mult?
Este greu să denumesc unul singur. Dintre cei americani, rămân în continuare la clasici. John F. Fitzgerald și Ralph Waldo Emerson
A.G.Billig, care sunt planurile tale? Ce urmează?
Am semnat un contract Steven Hudson, unul dintre cei mai apreciați agenți literari din LA, și lucrez la romanul meu de debut. Am planuri mari pentru Self-Publishing Mastery și, de asemenea, voi continua să sprijin autorii aflați la început de drum în self-publishing prin workshopuri, cursuri online și mentoring.
FOTO – Corina Olaru