Cinematografia nordică trebuie neapărat “gustată”. Printre producțiile prezente pe Netflix (chiar mai puține decât cele românești, parcă) găsim și chestii interesante. Noi am încercat câte ceva, sentimentele sunt ușor variate, dar suficiente pentru a continua.
Așadar trei producții, luate cumva la întâmplare, seriale sau filme.
A storm for Christmas
Bun, interesant, călduț, sentimental. O miniserie de Crăciun (are doar șase episoade) care are acțiunea petrecută într-un aeroport. Zborurile se anulează din cauza vremii nefavorabile, motiv de interacțiune între diverși pasageri, de culturi diferite. Se împletesc povești, trăiri, multe moralizatoare (doar e o serie de Crăciun), dar te simți bine ca într-un pulover cald cu o ceașcă de ceai în brațe. Aceasta chiar e o recomandare de consum.
Scor IMDB: 7.2
Occupied
Acum vorbim de un serial, ba chiar de unul în trei sezoane și multe episoade.
Occupied (norvegiană: Okkupert) este un thriller politic care a avut premiera pe canalul TV2 pe 5 octombrie 2015. Bazat pe o idee originală a lui Jo Nesbø (DA! Celebrul autor ale cărui cărți s-au tradus în peste 40 de limbi), serialul este co-creat împreună cu Karianne Lund și Erik Skjoldbjærg. Au urmat în 2017 și 2019 următoarele două sezoane.
Cu un buget de 90 de milioane de coroane norvegiene (11 milioane de dolari), serialul este cea mai scumpă producție norvegiană de până acum și a fost vândut în țări precum Marea Britanie, Germania, Franța, Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Polonia, Cehia, Spania, Portugalia și Canada.
Vorbim de un film politic și – ca să vezi – primul lucru care te atrage este relația țările nordice – UE – Rusia – Petrol. Sună cunoscut, nu? Numai că, o să vedeți, aici cetățenii UE sunt “bad guys” alături de cei din Rusia.
Serialul prezintă un viitor apropiat fictiv în care, din cauza unor evenimente catastrofale de mediu, prim-ministrul Norvegiei a oprit producția de petrol și gaze a țării. Rusia, cu sprijinul Uniunii Europene, ocupă Norvegia pentru a-i restabili producția de petrol și gaze, ca răspuns la o criză energetică la nivel european.
Am reușit să văd fix jumătate din acest serial, poate aș fi văzut mai puțin dacă nu aș fi citit referințe atât de bune despre el și nu aș fi insistat. Poate unui cinefil norvegian intriga asta îi sună altfel și este normal să fie așa după experiența pe care Norvegia a avut-o cu Rusia în al Doilea Război Mondial. Mie, personal, ralierea UE cu Rusia, chiar ca exercițiu ficțional, în zilele de astăzi mi se pare un exercițiu de fantezie și atât.
Dar încă o dată, filmul este de văzut, promit să îl reiau și eu la un moment dat.
Scor IMDB: 7.6
Troll
Pe ăsta o să vă conving că poate nu e neapărat necesar să-l vedeți. Pare o copie, fără prea multă imaginație, a unui film american (sau poate japonez). Un obișnuit film-catastrofă brodat pe mitologie nordică. Pentru că dacă japonezii au Godzilla, americanii au King Kong…norvegienilor le-au mai rămas trolii. De fapt, doar unul singur.
Inspirat din folclorul norvegian, filmul se concentrează pe un grup de oameni care trebuie să colaboreze pentru a opri un trol uriaș care face ravagii în toată țara după ce se trezește dintr-un munte. În regia lui Roar Uthaug, care a regizat anterior Tomb Raider cu Alicia Vikander, Troll îi are în rolurile principale pe Ine Marie Wilmann, Kim Falck, Mads Sjøgård Pettersen și Anneke von der Lippe.
Și deși în film apar toate clișeele posibile – de la omul de știință țăcănit care avertizează asupra pericolului, dar nimeni nu-l crede, până la armata care se avântă cu mult patriotism împotriva unei “chestii” în fața căreia nu are nici o șansă – există și feedback pozitiv.
După debutul său pe Netflix la începutul acestei luni, filmul a acumulat până acum un număr estimat de 128 de milioane de ore de vizionare (conform standardelor Netflix), iar numărul de ore de vizionare continuă să crească. Numărul mare de vizionări ale filmului Troll depășește alte filme populare non-englezești de pe Netflix, devenind în acest moment cel mai popular film non-englezesc de pe platformă.
În Statele Unite, filmul rămâne în prezent în Top 10 Netflix alături de alte 93 de țări, precum Norvegia, Japonia, Mexic și Marea Britanie, printre multe altele.
Așa că, nu mă luați în seamă, judecați cu capetele voastre!
Scor IMDB: 5.8