Este la un pas de a câștiga campionatul, iar prezența puștilor în Champions League parcă-parcă ți-ar da speranța că mai sunt și lucruri în România care nu merg de-a-ndoaselea…De Viitorul lui Gică Hagi vorbim.
I-am făcut o vizită Regelui la el acasă. Pe stadionul din Ovidiu. Acolo unde, in vitrina de trofeea ar putea în curând să troneze încă unul. Poate cel mai important.
Prilejul l-a constituit continuarea parteneriatului dintre FC Viitorul și Herbalife, sponsor oficial în nutriţie sportivă al echipei de fotbal. Cei de la Viitorul folosesc Herbalife24, un program inovator și complet de nutriție sportivă, iar rezultatele…se văd.
Ca să ajungem la întâlnire am trecut prin vestiarele juniorilor. De pe toți pereții ne întâmpinau fotografii. Puști care au venit aici cu gândul de a ajunge la un moment dat la o echipă mare de afară
„La academie, întotdeauna sunt lucruri de făcut, de dezvoltat, de construit. În sport, ce ai făcut ieri nu mai este valabil azi. Trebuie s-o iei de la capăt. Când nu mai ai motivație, te lași”
L-am găsit pe Gică Hagi pe unul dintre terenurile de antrenament. Era o vreme numai bună pentru fotbal, iar cei de la Viitorul încercau scheme de joc. Pe teren, liniște. Din când în când câte un “Eu!” apatic. Sau “Las-o!”. În rest, nimic.
Doar vocea lui Gică Hagii care își “boscorodea” jucătorii. Le arăta cum, le explica. Pe un teren alăturat, pentru motivare, un jucător făcea ture. Continuu.
Antrenamentul s-a terminat. Gică Hagi vine cu un zâmbet larg către noi și dă mâna cu fiecare. Făcuserăm pariuri în autocar, pe drum, în ce stare îl găsim. Viitorul se afla la un pas, maxim doi de titlu, iar presiunea trebuie să fie enormă.
Chiar dacă este tensionat, nu se prea vede.
După ce ai jucat pe Santiago Bernabeu sau Camp Nou toate celelalte stadioane îți par poienițe cu flori.
„În primul rând, trebuie să construiești o mentalitate puternică. Un jucător de fotbal are, în general, o pregătire mentală foarte bună. Când ai acest lucru te simți puternic, nu ai teamă de nimic. Dacă am ajuns să ne luăm la întrecere cu cele mai bune echipe din România înseamnă că suntem deja în stadiul acesta. Presiunea trebuie să te motiveze. Dacă ți-e frică să intri pe scenă, înseamnă că nu te-ai pregătit destul”
Acasă la Gică Hagi
Mai târziu, Gică Hagi ne vorbeșe, îndelung despre…tot ce ne trece nouă prin cap. Răspunde la toate întrebările. Glumește. Ne dă autografe. Nu sunt întrebările standard ale jurnaștilor sportivi care să ducă ulterior la click-bait-uri ciudate.
Și evita cu suficientă delicatețile întrebările legate de revenirea pe banca Naționalei
“În filosofia mea, din punct de vedere sportiv, sunt două principii esențiale: odihna și alimentația. Trebuie să dormi un anumit număr de ore și să te hrănești bine. Fără să faci asta nu poți ajunge sportiv de performanță. Încercăm să lucrăm după standarde înalte, chiar dacă nu avem, ca echipele din afară, câte 10 maseuri și 5 fizioterapeuți.”
Ne povestește chiar despre obiceiul împrumutat de la turci. Și pe care l-a implementat și la Viitorul. Acela de a-și trata echipa, înainte de meci cu…baclavale.
Discuția, revine, firesc la antrenamente, nutriție și alte mici secrete.
„Fotbalul este un sport intens, care solicită mult efort fizic, prin urmare pregătirea constantă, odihna şi nutriţia personalizată sunt cruciale. Fotbaliştii împreună cu medicul echipei au integrat deja produsele în programul personal de nutriţie, care îi ajută să se recupereze mai repede între antrenamente şi să îşi maximizeze efortul depus în cadrul sesiunilor de antrenament”.
Sesiunea se încheie. Urmează odihnă, apoi antrenamentul de seară. Apoi…cine știe. Poate Old Trafford, poate Allianz Arena…