Delir la NASA. Agenția spațială americană NASA a anunțat că a descoperit mai multe planete în afara sistemului nostru solar care ar putea susține viață. Și când spunem mai multe ne referim la vreo …200!
Într-un comunicat de presă, Agenția spațială americană NASA a precizat că a introdus în catalog 219 noi planete care ar putea susține viața. Nu mai puțin de 10 dintre acestea au dimensiunile aproximativ egale cu cele ale Terrei și orbitează în zona locuibilă – distanța favorabilă față de steaua-mamă pentru ca pe planete să existe apă lichidă. Prin apă lichidă se înțelege apa adunată pe suprafașa unei planete stâncoase capabilă să formeze mări/oceane.
Peste 200 de planete ar putea susține viața
Descoperirile au fost făcute cu ajutorul Telescopului Kepler. Kepler este primul telescop capabil de găsirea de planete de dimensiunea Pământului aflate în zona locuibilă sau în apropierea acesteia. Misiunea sa este de a “vâna” planete prin detectarea scăderii minuscule a strălucirii unei stele care are loc în momentul în care o altă planetă trece prin dreptul său.
Anunțul NASA vine după un altul, extreme de important, făcut la începutul anului. O echipă internațională de oameni de știință a anunțat în luna februarie că o nouă analiză a datelor obținute de la Kepler a scos la iveală, în jurul unei stele pitice și reci numită TRAPPIST-1, un fascinant sistem de șapte planete, aparent stâncoase, similare Pământului, dintre care trei ar putea adăposti oceane de apă lichidă și, deci, având potențial pentru existența vieții.
Cercetătorii au declarat atunci că cele șapte planete, care au temperaturi apropiate de cele ale Pământului “ne oferă una dintre cele mai bune oportunități în următoarea decadă de a studia atmosferele unor planete similare Pământului”.
Aceasta este cea de-a opta lansare a catalogului NASA, anunță Agerpres intr-un material scris de Dana Purgaru.