Câteodată ai senzația că spui prea des DA. Vrei să fii „nice guy” și nu totdeauna lucrurile se termină bine. În compensație, câteodată vrei să faci totul pe de-a-ndoaselea și iar iese rău.
Volumul de mai jos, apărut recent la Editura Trei, colecția Psihologie Practica, își propune să țină lucrurile sub control.
Cum să spui nu șefului tău când îți cere imposibilul? În ce fel te impui acasă, în fața partenerului sau a copiilor rebeli? Cum să ceri atenția cuvenită din partea medicului sau vânzătorului care te ignoră?
Dacă dorești ca vocea ta să fie ascultată, nu e cazul să devii agresiv sau amenințător, susțin autorii acestei cărți. Din contră, asertivitatea înseamnă să arăți că ești în stare să-l asculți pe celălalt și să-i înțelegi punctul de vedere.
Dar mai presupune și să-ți cunoști punctele forte, să fii mai realist și mai flexibil în gândire (pentru a negocia soluții “reciproc avantajoase”), precum și să știi cum să transmiți, prin limbajul corporal, fermitate și încredere de sine.
Cum să spui NU atunci când trebuie!
Pornind de la scenarii concrete, de la serviciu sau din viața familială și socială, autorii oferă acele instrumente prin care vei putea să-ți iei viața în mâini, păstrând totodată o relație armonioasă cu cei din jur.
Conrad și Suzanne Potts, cofondatori ai companiei engleze de consultanță TeamSkills, sunt instructori de management și consilieri de dezvoltare personală cu peste 25 de ani de experiență.
Volumul „Asertivitatea. Cum să rămâi ferm indiferent de situație”, de Conrad și Suzanne Potts, se află acum în librării.