Întopul preferințelor cititorilor se află romanul distins cu Premiul Man Booker 2016: “Io contra Statele Unite ale Americii” de Paul Beatty.
Iubitorii de ficțiuneau apreciataceastă satiră mușcătoare despre educația excentrică a unui tânăr de culoare. Romanul lui Paul Beatty contestă principiile sacre ale Constituției Statelor Unite, viața urbană, mișcarea drepturilor civile, relația tată – fiu și simbolul ultim al egalității rasiale – restaurantul chinezesc pentru negri.
“Io contra Statele Unite ale Americii” de Paul Beatty este al treilea roman consecutiv distins cu premiul Man Booker, în consacrata colecție Clasici Contemporani Litera, după „O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, de Richard Flanagan și „Scurtă istorie a șapte crime”, de Marlon James.
Bookfest 2017. Top cărți, Editura Litera
Pe locul doi se află celebra serie autobiografică a scriitorului norvegian Karl Ove Knausgård – „Cartea a patra. Lupta mea. Dansând în întuneric.”Proaspăt absolvent de liceu, Karl Ove se mută într-un sat de pescari din nordul îndepărtat al Norvegiei pentru a lucra ca profesor. Nu se dovedește însă interesat de slujba în sine – sau de orice altă slujbă. Singurul lui scop este să economisească bani și să înceapă să scrie.
Totul merge bine, dar, pe măsură ce nopțile devin mai lungi, viața lui ia o întorsătură mai întunecată. Consumul de alcool îi provoacă episoade de amnezie completă, tentativele repetate de a-și pierde virginitatea se sfârșesc umilitor și, spre marea lui nefericire, ajunge să se îndrăgostească de una dintre elevele sale de treisprezece ani. Iar în tot acest timp, umbra tatălui planează tot mai amenințător asupra sa…
În România, la Editura Litera sunt disponibile primele patru volume din serie: „Moartea unui tată”, „Un bărbat îndrăgostit”, „Insula copilăriei”, „Dansând în întuneric”, iar următoarele două sunt în curs de apariție.
Locul trei: “Mica enciclopedie Hygge”, rețeta daneză a fericirii, de Meik Wiking, top seller pe Amazon și carte-fenomen în peste 30 de țări, a ajuns în România un trend foarte apreciat prin această carte minunat ilustrată care ne învață cum să trăim mai frumos. Meik Wiking, director al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga şi-a petrecut ani din viaţă studiind magia vieţii daneze, iar această carte a ajuns să fie o sursă de inspirație pentru a fi mai hygge.
Bookfest 2017. Top cărți, Editura Litera
Locul patru:„Când înflorește liliacul”, de Martha Hall Kelly, în colecția Blue Moon, este un roman extrem de emoționant și memorabil, o poveste inspirată de evenimente și de oameni reali. Martha Hall Kelly ne dezvăluie destinele intersectate a trei femei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, curajul dar și cruzimea acelor zile, precum și istorisiri ce nu trebuie uitate din faimosul lagăr de concentrare nazist pentru femei, Ravensbrück.
Locul cinci: „Drumul spre iad. Europa 1914 – 1949”, de Ian Kershaw, în colecția Kronika.
În 1939, europenii aveau să înceapă un război în care uciderea civililor a ocupat scena centrală și care a culminat cu Holocaustul. Ian Kershaw ne spune povestea istoriei cu înțelegere, fler și originalitate.
Bookfest 2017. Top cărți, Editura Litera Mică
Cititorii mai mici și mai mari și-au ales cărțile preferate la Bookfest 2017: peprimulloc se află romanul pentru adolescenți „Rătăcire”, de Lauren Kate, urmat de „Catkin – pisicuța secretă”, de Holly Webb, seria Prima mea lectură; seria “Mensa Kids, ClubulMicilor Genii”; și“Cum adoarme puiul meu, de Monica Sweeney, o povestefermecătoare, de care copiii de toate vârstele se vor îndrăgosti și pe care își vor dori cu siguranță s-o audă în fiecare seară.