La moartea lui Ian Gyuri Pascu au apărut numeroase dezvăluiri în legătură cu bolile de care suferea, dar şi ipoteze care spuneau că şi serviul de ambulanţă are partea lui de vină. Tribunalul Bucureşti a dat aseară verdictul…
Astfel, tribunalul a anulat sancţiunea dată de Ambulanţa Bucureşti-Ilfov în cazul medicului Anca Dobre. Medicul care a răspuns primului apel de urgenţă în cazul lui Ioan Gyuri Pascu.
Prin procedură internă a Serviciului de Ambulanţă, medicul Anca Dobre primise o sancţiune de diminuare a salariului, ulterior contestată de aceasta.
Avocatul medicului a susţinut că sancţionarea a fost emisă cu încălcarea condiţiilor de legalitate prevazute de Codul Muncii.
Cine e vinovat de moartea lui Ioan Gyuri Pascu?
Medicul Anca Dobre a făcut parte din echipajul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov care s-a deplasat în dimineaţa zilei de 26.09.2016, orele 03:40 la adresa lui Ioan Gyuri Pascu. Ambulanţa a fost chemată de fosta soţie a artistului.
Potrivit avocatului, nici pacientul, nici fosta soţie a pacientului nu au menţionat antecedentele cardio-vasculare şi nu au prezentat documentaţia medicală. De asemenea, întrebat despre istoricul medical, Ioan Gyuri Pascu ar fi menţionat că suferă de diabet zaharat pe care îl ţinea sub control.
Conform avocatului, Medicul Anca Dobre a părăsit locuinţa pacientului în momentul în care acesta se simţea bine şi avea parametrii vitali normali.
Cine e vinovat de moartea lui Ioan Gyuri Pascu? Neclară rămâne însă decizia medicului de a decide de a nu face o electrocardiogramă. Iniţial s-a speculat lipsa echipamentului necesar, apoi s-a mers pe decizia medicului de a nu face acest lucru.
Atât medicul Alice Grasu, şefa de la Ambulanţă cât şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, au declarat atunci că acestă decizie aparţine medicului, deşi, din punctul lor de vedere, ei, ca medici, poate că ar fi luat această măsură.
Interesant este că decizia tribunalului este una procedurală. S-a discutat, in speta, decizia Ambulanţei de a-si sanctiona angajatul. Angajat care, atentie, fusese sanctionat intrucat in fisa pacientului nu apărea refuzul lui Ion Gzuri Pascu de a se opune internării. Atat si nimic mai mult. Pur si simplu medicul nu a facut dovada refuzului pacientului pentru a fi internat.
Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată tot la tribunal în termen de 10 zile de la comunicare.