Unul dintre cele mai importante dilme ale anului, Silence, l-a „torturat” pe Martin Scorsese vreme de 28 de ani Să vedem cine este Shusaku Endo, japonezul a cărui volum stă la baza filmului.
Din primul moment când a citit cartea, Scorsese s-a hotărât să o transforme într-un film. A fost dragoste la prima vedere, dacă veţi.
Romanul „Tăcere” („Chinmoku”) al lui Shusaku Endo, a cărui acțiune se desfășoară în era Kakase Kirishitan („Creștinii ascunși”), a fost lăudat drept una dintre cele mai mari reușite literare. A fost catalogat de critici ca unul dintre cele mai bune romane ale secolului trecut.
Publicat în 1966, „Tăcere” a primit prestigiosul premiu Tanizaki în Japonia.
Tradus în 1969 în limba engleză, romanul a continuat să apară și în alte limbi în întreaga lume.
Dacă vreţi să citiţi cum a devenit Scorsese obsedat de acest roman, accesati link-ul SILENCE. Cel mai ZEN film al lui Scorsese (VIDEO)
Shusaku Endo, autor creştin
Endo este unul dintre puținii autori japonezi care au scris din punctul de vedere al creștinilor. Scriitorul s-a născut la Tokyo în 1923. A fost crescut la Kobe, de mama și mătușa sa, fiind botezat la biserică la vârsta de 11 ani.
Studiile sale universitare au fost întrerupte de cel de-al Doilea Război Mondial. În acest timp, el a lucrat o perioadă într-o fabrică de muniție.
După război şi capitularea Japoniei, Endo a studiat medicina și s-a mutat în Franța. Pe parcursul vieții sale, Shusaku Endo s-a confruntat cu boli respiratorii grave, inclusiv tuberculoza. A fost internat de mai multe ori în spital.
Unul dintre cei mai rafinați scriitori
Endo a început să scrie romane în 1958. Aproape toate având în centru teme creștine, inclusiv „A Life of Jesus”.
Acest lucru a provocat astfel apariția unor comparații între el și scriitorii creștini din Vest, dintre care se remarcă mai ales Graham Greene. Dealtfel Greene l-a numit pe Endo „unul dintre cei mai rafinați scriitori în viață”.
Majoritatea personajelor lui Endo se confruntă cu dileme morale complexe. Adesea alegerile lor duc la rezultate încâlcite sau tragice.
Romanul „Silence/Tăcere” e considerat opera de artă a lui Endo. A fost subiectul unor analize și dezbateri intense în anii care au urmat publicării.
Garry Wills, autor și istoric laureat al premiului Pulitzer, compară „Tăcere” cu „Puterea și gloria”, roman scris de Greene. El spune că, în timp ce eroul lui Graham „ține în continuare predici puternice în ciuda nevredniciei sale…
Endo explorează un paradox mult mai intens. Preotul său se leapădă de credință, dar nu din slăbiciune, ci din iubire. Pentru a-i scuti pe cei convertiți la creștinism de persecuțiile împotriva lor.”
Endo însuși considera că studenții de stânga din țara sa apreciaseră atât de mult cartea deoarece vedeau în povestea chinurilor lui Rodrigues provocate de samurai alte chinuri mai recente, cu care se confruntaseră japonezii marxiști ai anilor 1930. Aceștia din urmă fuseseră torturați de autoritățile japoneze și forțați să comită „tenko” – o convertire radicală de ordin ideologic.
Roman al timpurilor noastre
„Tăcere” a fost recent numit un roman al timpurilor noastre. Paul Elie a scris în revista The New
York Times că „romanul reperează în trecutul misionar multe chestiuni religioase care ne contrariază pe noi în momentul post-secular – convingerea deținerii adevărurilor universale în anumite societăți, conflictul dintre mărturisirea credinței și exprimarea ei și aparenta tăcere a lui Dumnezeu în fața violențelor pe care oamenii le comit în numele Său.”
Romanul „Tăcere” continuă să fie relevant și în zilele noastre. În România, romanele sale au apărut la Editura Polirom.
Dacă Un idiot minunat s-a epuizat (ca si prima editie Tacere, Samuraiul sau Scandalul), pe site-ul editurii apar disponibile ediţiile noi la Tăcere, Samuraiul sau Scandalul. În fine, pentru cine vrea să citească în engleză, pe Elefant.ro, găsiţi şi această varianta.