Probabil că ați auzit cu toții despre Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului din Focșani. Povestea lui poate fi spusă în două moduri.
Domnia sa, diagnosticat fiind cu coronavirus, s-a gândit să facă un pustiu de bine familiei și să se autoizoleze la o pensiune. Pentru că nu putea să lase spitalul pe mâini străine, ăn drum spre autoizolarea autoimpusă, el a trecut pe la birou și și-a luat calculatorul și niscaiva dosare, pesemne să lucreze “de acasă”.
Într-una dintre seri, precum în bancul cu chinezul – cico-cioc la ușă. Poliția sau muțafirii? Evident, poliția. Și nu numai poliția, ci și DSP-ul, și isoleta – în fine, tacâmul complet.
De aici povestea poate fi spusă în două feluri. Din punctul de vedere al directorului, omul s-a sacrificat pentru familie și binele obștei și a ales să muncească, deși era bolnăvior. Din punctul de vedere al autorităților – omul încălcase câteva legi, șutise niste documente și bunuri, și nici nu anunțase unde e.
Dar nu asta ne-a atras atenția la managerul spitalului, ci trecutul său.
Conform G4media, trecutul omului este mai mult decât interesant. : “Spitalul este condus de directorul Constantin Mândrilă, condamnat la închisoare cu suspendare în 2005 pentru că a furat conserve de carne din Rezerva de stat destinate victimelor indundațiilor pe când era secretarul Prefecturii Vrancea. În ciuda condamnării pentru furt, el a fost instalat de Marian Oprişan în funcţie şi a rămas neschimbat la conducerea spitalului din 2012.”
Ce s-a întâmplat?
Ziarul de Vrancea îl numește deja “Secretarul conservă” și relatează la 16 noiembrie 2012 cum a reușit să promoveze concursul pentru șefia spitalului cu nota 9,58 “în condiţiile în care lucrarea i-a fost corectată de colegii săi de la PSD.” Ulterior, el a fost confirmat în funcție de Arafat, pe atunci ministru al Sănătății. (Pe 7 noiembrie 2012, Raed Arafat a acceptat să devină ministru al Sănătății, preluând funcția de la premierul Victor Ponta, care asigurase interimatul.)
Dar care e povestea conservelor? Tot Ziarul de Vrancea povestește
Mîndrilă a fost acuzat că, prin intermediul şoferului său de la Prefectură, şi-a însuşit 150 de conserve din rezerva de stat, care au fost găsite în boxa apartamentului său din centrul Focşaniului pe 19 iulie 2005, în urma unei percheziţii, ca urmare a reclamaţiilor făcute de vecini. Revoltaţi, aceştia au luat o conservă din sacul transportat de şofer pentru a o preda Poliţiei. Al treilea om din Prefectură răspundea atunci de ajutoarele umanitare depozitate în Vama Focşani, destinate sinistraţilor de la inundatii.