Trebuie să recunoaștem. De multe ori Black Friday este prilejul pentru bune cumpărături, mai ales din afară, dar sunt şi cazuri în care iei țeapă! Uneori, chiar din vina ta, hai să o recunoaştem deschis!
Vezi obiectul pe care ți-l doreai, vezi că e redus, dai click și…GATA… banii au zburat din cont. Ulterior vezi că în altă parte e mai ieftin, sau că de fapt reducerea de 50% este în realitate de doar 10%. Și că nu-i nici o pricopseală…Şi că marea reducere e mica reducere…
Cum să nu iei țeapă de Black Friday. De aceea îți propunem cîteva reguli, de bun simț, zicem noi.
1. Stabilește-ți cu câteva zile înainte ce vrei să cumperi. Fă-ți o listă, dacă e cayul fă şi o şedinţă cu partenerul de viaţă – ne trebuie sau nu obiectul X? Idee e să nu reacţionezi sub impulsul momentului.
2. Fă un research în privinţa obiectelor. Intreabă un prieten. Citește în avans fișele tehnice (dacă de exemplu vrei să iei ceva electronice). Ca să nu-ți pierzi timpul să decizi, atunci, pe loc.
3. Prețul este determinant. Folosește câteva motoare de căutare pentru a face comparație între prețurile diferiților reselleri. Cum sunt bunaoara price.ro sau compari.ro. Atenție, nu toate magazinele online sunt listate acolo. Emag, de exemplu, lipsește. Și mai sunt și alții.
4. Nu încerca să parcurgi toată piaţa în căutarea preţului perfect. Nu se va putea. Nu îl vei găsi. Du-te numai la firmele/siteurile în care ai încredere.
5. Asigură-te că ai bani pe card (dacă e de debit). În cazul celui de credit nu există problema asta. Legat de cardul de credit. Dacă există ceva suspect în procesul de cumpărare, RENUNTA! Unii au ajuns să-și facă site-uri fictive doar pentru a-ți lua banii!
6. Atenție la garanție! Poți găsi ceva la un preț mai mic, dar poate nu observi că produsul respectiv are o garanție mai mică decât în altă poarte. La fel, nu pune botul la toate „garantiile extinse”. Incearcă de la inceoput să decizi ce faci cu produsul și de ce garantie ai nevoie.
7. Nu te duce CHIAR la cel mai mic preț. Posibil să existe vicii ascunse în procesul de cumpărare, pe care nu le descoperi a doua zi. Și nu uita, dacă prețul e prea bun să fie adevărat, atunci NU ESTE!
8. Verifica înainte comerciantul. Dacă exista feedback fata de el, dacă produsele au cronica. Dacă are adresa și numere de telefon, nu numai un mail la yahoo și sediul social în Afumatii de Jos (de unde nu se poate ridica nimic). Toate astea INAINTE.
9. Dacă nu merge totul bine, ai totdeauna la dispoziție PROTECTIA CONSUMATORILOR. Niște print screen-uri cu tranzactia sau conditiile tranzactiei sunt utile, poate îți găsești timp sa le faci. Știm, procedeul de la PC este greoi, durează o luna, dar oamenii aia se vor ocupa de cazul tău. Pentru că nu vei fi singurul ţepuit, crede-mă!
10. Ia în calcul şi timpul de livrare. Marile magazine, ca eMAG, din cauza volumului mare vor livra mai greoi, oricâte eforturi ar face. Dacă vrei să cumperi un cadou, ia în calcul că la trei zile după Black Friday există încă posibilitatea să fie pe drum. Deci răbdare.
Cum să nu iei țeapă de Black Friday
Citeşte şi
Black Friday elefant.ro. Reduceri de până la 90%. Care produsele au cel mai mare discount
Black Friday 2018. Cele mai TARI magazine care participă. Când începe de fapt?