Miliardarul din domeniul tehnologiei Elon Musk a declarat că firma sa Neuralink va cere permisiunea de a-și testa în curând implantul cerebral pe oameni.
În cadrul unei prezentări “show and tell” transmise în direct, Musk a declarat că echipa sa este în curs de a cere autorităților de reglementare din SUA să le permită să testeze dispozitivul. El a spus că este de părere că firma ar trebui să fie capabilă să pună implantul într-un creier uman ca parte a unui test clinic în aproximativ șase luni, deși acest termen este departe de a fi sigur.
Neuralink a lui Musk este unul dintre numeroasele grupuri care lucrează la conectarea creierului la computere, eforturi menite să ajute la tratarea tulburărilor cerebrale, la depășirea leziunilor cerebrale și la alte aplicații.
O poveste de 60 de ani
Acest domeniu datează din anii 1960, a declarat Rajesh Rao, co-director al Centrului pentru Neurotehnologie de la Universitatea din Washington. “Dar a luat cu adevărat avânt în anii ’90. Iar mai recent am văzut o mulțime de progrese, în special în domeniul comunicațiilor interfețelor creier-calculator”.
Rao, care a urmărit online prezentarea lui Musk, a declarat că nu crede că Neuralink este în fruntea plutonului în ceea ce privește realizările interfețelor creier-computer. “Dar… sunt destul de în față în ceea ce privește hardware-ul real din dispozitive”, a spus el.
Dispozitivul Neuralink este de mărimea unei monede mari și este proiectat pentru a fi implantat în craniu, cu fire ultra-subțiri care ajung direct în creier. Musk a declarat că primele două aplicații la oameni ar fi restaurarea vederii și ajutarea persoanelor cu capacitate redusă sau inexistentă de a-și acționa rapid mușchii să utilizeze dispozitive digitale.
El a spus că are în vedere, de asemenea, că în cazul unei persoane cu gâtul rupt, semnalele de la creier ar putea fi conectate la dispozitivele Neuralink din măduva spinării.
“Suntem încrezători că nu există limitări fizice pentru a permite funcționalitatea întregului corp”, a declarat Musk, care a preluat recent conducerea Twitter și este CEO al Tesla și SpaceX.
Experimente
În experimentele altor echipe, senzorii implantați au permis persoanelor paralizate să folosească semnale cerebrale pentru a opera computere și a mișca brațe robotizate. Într-un studiu publicat în 2018 în revista PLOS ONE, trei participanți cu paralizie sub gât care le afecta toate membrele au folosit o interfață experimentală creier-computer testată de consorțiul BrainGate. Interfața înregistrează activitatea neuronală de la un mic senzor din creier pentru a naviga în lucruri precum e-mailul și aplicațiile.
Un studiu recent publicat în revista Nature, realizat de oamenii de știință de la centrul de cercetare elvețian NeuroRestore, a identificat un tip de neuron activat prin stimularea electrică a măduvei spinării, permițând astfel ca nouă pacienți cu leziuni cronice ale măduvei spinării să meargă din nou.
Cercetătorii au lucrat, de asemenea, la interfețe între creier și mașină pentru restabilirea vederii. Rao a declarat că unele companii au dezvoltat implanturi de retină, dar anunțul lui Musk a sugerat că echipa sa va folosi semnale care vizează direct cortexul vizual al creierului, o abordare pe care unele grupuri academice o urmăresc, de asemenea, “cu un succes limitat”.
Purtătorii de cuvânt ai Neuralink nu au răspuns imediat la un e-mail trimis biroului de presă din partea Departamentului de Sănătate și Știință al Associated Press. Dr. Jaimie Henderson, profesor de neurochirurgie la Universitatea Stanford, care este consilier pentru Neuralink, a declarat că unul dintre modurile în care Neuralink este diferit față de alte dispozitive este că are capacitatea de a ajunge în straturile mai profunde ale creierului. Dar a adăugat: “Există o mulțime de sisteme diferite care au o mulțime de avantaje diferite”.