Situație ciudată în țara cantoanelor. Elvețienii admit că au o structură electrică învechită și pentru a nu ajunge la situații în care pot fi loviți de un blackout masiv își ajustează legislația pentru a putea lua măsuri.
Una dintre acestea măsuri se referă la restricționarea mașinilor electrice…
Ipoteză
Elveția are o flotă de circa 2,5% mașini electrice, în media Uniunii Europene, dar sunt și zone unde procentajul sare de 5%. Drept urmare s-a pus pe bună dreptate ce s-ar întâmpla cu acestea în caz de calamitate.
În ultimele zile au circulat în diverse mass-media rapoarte care, cel puțin în titlurile lor, sugerau într-un mod oarecum indecent că Elveția plănuiește să interzică circulația mașinilor electrice. Se pare că adevărul din spatele “știrilor” nu este chiar atât de sălbatic. Dar, veți vedea, o porție de adevăr există.
Ordonanță
Baza rapoartelor este “Ordonanța privind restricțiile și interdicțiile de utilizare a energiei electrice”. Deocamdată, acesta este doar un proiect pe care Consiliul Federal Elvețian îl redactează în prezent pentru a se pregăti pentru posibilitatea unei penurii de energie electrică, la fel ca și alte țări – ca răspuns de urgență, scrie Electrive.
Proiectul de ordonanță reglementează “restricțiile și interdicțiile privind utilizarea energiei electrice pentru a asigura aprovizionarea cu energie electrică a țării”. Acesta prezintă patru niveluri posibile de escaladare în cadrul cărora utilizarea interdicțiilor ar fi, în cel mai bun caz, eșalonată în cazul unei crize. Mobilitatea electrică este menționată doar la nivelul de escaladare 3, ca una dintre numeroasele măsuri posibile. Acolo se spune: “Utilizarea privată a mașinilor electrice este permisă doar pentru deplasări absolut necesare (de exemplu, exercitarea profesiei, cumpărături, vizite la medic, participarea la evenimente religioase, participarea la întâlniri la tribunal).”
Așadar: în cazul în care ar exista într-adevăr o penurie de energie în Elveția, conform proiectului, poate fi aplicată o interdicție parțială de circulație pentru mașinile electrice, laolaltă cu numeroase alte măsuri.
Foto Pixabay