Nu de puține ori te întâlnești cu cineva care, într-o oră de discuții, să îți creioneze imaginea unui sistem. Bafta mea – nu-i pot spune altfel – a fost să îl întâlnesc pe Fady Chreih, CEO Regina Maria, și să aflu într-o oră mai multe amănunte și detalii despre sistemul de sănătate cât aflam într-un an întreg.
Poate vi se pare deplasat, rog să nu fie, întâlnirea cu Fady Chreih mi-a adus aminte de „Limitless”. Este filmul acela în care un tip ia o pastiluță și devine “brilliant”.
Da, cam așa ar trebui să fie un manager de spital de stat. Să aibă idei, să știe piața și, eventual, să fie pasionat de ceea ce face. Și, da, așa ar trebui să fie orice medic “de la stat”. Să știe să explice lucruri.
Lăsând introducerea la o parte, CEO-ul de la Regina Maria a creionat un portret al sistemului, din punctul lui de vedere, a spus unde este și a explicat unde vrea să ajungă.
Exodul cadrelor medicale
“Am motive să cred că exodul medicilor aproape s-a încheiat. Un medic are nevoie de mai multe motive să stea decât banii. În primul rând pentru el contează infrastructura medical. În al doilea rând este vorba de mediul de lucru și respectful pentru munca lor. În al treilea rând vorbim de conectarea la tot ceea ce este nou în domeniu” Fady Chreih crede că Regina Maria le oferă pe toate și este optimist. Exodul medicilor se apropie de sfârșit sau cel puțin nu va mai fi la fel de semnificativ ca până acum.
Din păcate, cel al asistentelor va continua. Pe fondul creșterilor salariilor din domeniul public, Regina Maria a trebuit să mărească salariile asistentelor cu 25% “Am făcut acest lucru proactiv, în momentul în care am ştiut că se va da legea, am făcut creşterea. În continuare, din păcate există plăţile informale în spitalele de stat”, spune Fady Chreih. În acest context, salariul mediu al unei asistente de la Regina Maria a ajuns să se situeze în jurul sumei de 5.000 de lei, ca și la stat.
Totuși, avertizează managerul, la stat “nu este suficient să mărești salariile, trebuie să știi să elimini plățile informale. “Odată ce câştigi 5.000 de lei net pe lună, n-ar mai trebui să mai ceri nimic de la niciun pacient”
Lipsa de specialiști în orașele medii devine acută
Problema cu care România se confruntă acum, și care va continua, crede managerul, este cea a polarizării României. Sunt orașe medii de pe hartă care nu mai au medici. Această acutizare a lipsei de specialiști este viitoarea mare provocare a sistemului românesc de sănătate
“Sunt orașe în care numeri pe degete specialiștii buni și te gândești de două ori înanite de a deshide o locație, pentru că nu o poți face acolo unde nu îți poți respecta standardele sau unde trebuie să te bați pentru aceiași 30 de specialiști”. Lipsa unei strategii care să combată această polarizare a făcut ca presiunea pe spitalele publice din București să fie uriașă, aici venind toate cazurile dificile din țară.
Din acest considerent, de multe ori cei de la Regina Maria au preferat să investească în bazele din București decât să deschidă noi centre în țară. “Suntem prezenți deja în 11 județe, probabil vom merge și în altele cu investiții importante, dar nu unde nu există facultate de medicină cu investiții masive”.
Bilanț
Bilanțul investițiilor realizate de Rețeaua de sănătate Regina Maria în perioada 2010-2017 a ajuns la peste 70 de milioane de euro , cifră în care sunt incluse modernizările sau extinderea locațiilor deja existente, dotarea acestora cu aparatură medicală de ultimă generație, dar și deschiderea de noi unități.
Furnizorul medical privat cu 37 de locații proprii, peste 2 milioane de pacienți și peste 400.000 de abonați corporate dorește să continue acest trend ascendent și vizează extinderea rețelei și dublarea valorilor până în anul 2020, atât pentru numărul de locații și de pacienți, cât și pentru portofoliul de abonați.
Anul trecut, Rețeaua de sănătate Regina Maria a înregistrat cea mai mare creștere a portofoliului de pachete medicale, de peste 20%, cu 10% peste valoarea bugetată. Iar acest succes se reflectă și în investițiile pe care furnizorul medical le are în plan pentru anul în curs.
Anul 2017
În 2017, Rețeaua de sănătate Regina Maria are în derulare 18 proiecte de dezvoltare, constând în extinderi, relocări și modernizări ale locațiilor existente, achiziții, dar și proiecte greenfield. În total, aceste 18 proiecte vor pune la dispoziția pacienților peste 23.000 de mp de servicii medicale.
Extinderea Rețelei rămâne un obiectiv strategic pe termen lung al companiei. Astfel, de la începutul anului, rețeaua a marcat deschiderea a trei locații noi doar în București: Policlinica Victoria, Laboratorul Central și Policlinica Perla. Ultima dintre acestea a fost inaugurată în urmă cu o săptămână și pune la dispoziția pacienților 13 cabinete, 20 de specialități medicale și o echipă formată din peste 30 de specialiști.
În prezent, Regina Maria are peste 3500 de angajați, dintre care 1700 sunt medici, mulți dintre ei recunoscuți pentru performanțele lor la nivel național și european. În 2016, compania a creat 700 de locuri noi de muncă, iar obiectivul pentru acest an este o creștere de aproximativ 15% a numărului total de angajați, în funcție de extinderile planificate. Se estimează pentru 2017 un număr de 600 de locuri noi de muncă în întreaga Rețea. Un aport consistent în îndeplinirea acestui obiectiv îl va avea deschiderea spitalului din Cluj Napoca, o investiție totală de 15 milioane de euro, care va crea și 300 de locuri noi de muncă.