Experții în siguranța zborului sunt din ce în ce mai temători că la bordul aeronavelor, camuflate în laptop-uri s-ar putea camufla bombe. Ca atare, Homeland Security va lua o decizie fără precedent…fără laptopuri în bagajele de mână
Primul pas a fost făcut acum câteva luni, când Homeland Security/Ministerul Securității a interzis acest lucru pe cursele care decolează pe anumite aeroporturi din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Washingtonul a interzis aducerea de laptopuri și tablete în cabinele avioanelor care asigură zborurile a nouă companii aeriene de pe zece aeroporturi internaționale, invocând în susținerea acestei decizii riscul de atentate.
Cele opt țări ale căror companii și aeroporturi sunt vizate sunt toate aliate sau partenere ale SUA: Turcia, Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe și Maroc.
Acum, indiciile sunt că acest lucru se va extinde și asupra zborurilor care vin din Europa.
Fără laptopuri în bagajele de mână!
Purtător de cuvânt al ministerului a precizat că companiile aeriene ce operează zboruri între Europa și Statele Unite au fost prevenite că o astfel de măsură este susceptibilă de a fi pusă în practică.
Responsabili în domeniul antiterorist au atenționat că grupări jihadiste sunt pe cale să dezvolte bombe ce ar putea fi plasate în spațiul prevăzut pentru bateriile aparatelor electronice.
Conform DailyBeast.com este o chestiune de zile până ce această decizie va devein oficială. Nu se știe, deocamdată, dacă tabletele vor avea același regim.
La această decizie a contribuit și cele peste 33 de incidente petrecute în 2016 în care mai multe aparate electronice, purtate de pasageri în bagajul de mână au luat foc sau au explodat în timpul zborului, provocând aterizări de urgență. Totuși, dintre acestea numai trei incidente au avut la baza laptopurile și alte două tabletele.
Pentru a vedea ce se întâmplă la bordul unui aparat atunci când bacteria unui aparat electronic explodează sau ia foc, FAA (FEderal Aviation Administration) efectuat și unele experimente controlate.
Vă invităm să urmăriți un astfel de experiment, sa vedeti ce se poate intampla si ce poate provoca bateria Li-Ion a unui device – telefon, laptop sau tableta.