Peste 50 de filme vor avea premiera în acestă toamnă în sălile de cinema. Să încercăm o recapitulare pe repede-înainte, chiar dacă vom lăsa câte ceva pe dinafară. Intenționat sau nu.
Încercăm cât de cât o grupare pe genuri, pentru că altfel că o se ne fie foarte greu.
Nu puteam începe acest rezumat decât cu filmul SF al anului, o continuare mult așteptată, ne referim la “Blade Runner 2049” (Premiera:6 octombrie)
Clasicul film al lui Ridley Scott, “Blade Runner/Vânătorul de recompense (1982)”, a devenit repede un film cult. Harrison Ford l-a interpretat pe Blade Runner – un polițist futurist, acuzat de vânarea şi „eliminarea” replicanților, iar acum revine în acest sequel într-un rol secundar.
La 35 de ani distanță după evenimentele din primul film, un nou vânător de replicanți – ofițerul LAPD “K” (Ryan Gosling) descoperă un secret de mult timp îngropat ce are potențialul de a scufunda în haos ce a mai rămas din societate. Descoperirea îl face pe K să demareze o anchetă cu scop final de a-l găsi pe Rick Deckard (Harrison Ford), care a fost dat dispărut de trei decenii.
Trailerul este aici
Filmul este regizat de Denis Villneuve, cel care a făcut “Arrival” si “Sicario”, dacă mai era nevoie de vreo recomandare.
Să continuăm cu câteva filme care ne-au făcut nouă cu ochiul. Nu neapărat încadrabile într-un anume gen.
Filmele toamnei la cinema. Pentru că nu știți ce pierdeți. Glumesc. Acum știți
O comedie polițistă foarte drăguță este „Hitman’s Bodyguard: Care pe care”, film în care Ryan Reynolds, bodyguard de lux, este nevoit să-l apere de gloanțele inamicilor ruși pe Samuel L Jackson, asasin plătit și ăn general o mare belea. Cei doi nu au nici un motiv să se iubească, iar pe parcurs descoperă altele noi să-și facă felul reciproc…însă misiunea înainte de toate. Data premierei – 1 septembrie.
“Febra lalelelor” (15 septembrie) este o povestioară de dragoste despre ce se întâmplă în secolul al XVII-lea când tu, artist, te îndrăgostești de “subiectul” portretului pe care urmează să-l prestezi. Iar accentele devin dramatice când soțul înșelat este nimeni altul decât Christoph Walz.
Filmele toamnei la cinema continua cu “Asasin american” (15 septembrie). Filmul pornește de la o idee pe care n-aș vrea să o comentez. Ce s-ar întâmpla dacă tot ce iubești pe lume ar muri într-un atentat terorist? Și dacă tu ai avea niște skil-uri cu mult peste medie și te-ai apuca să-ți faci singur dreptate? Despre asta și multe altele este vorba în filmul cu Dylan O’Brien și Michael Keaton în rolurile principale…
Trailerul este aici
Un film care n-ar trebui ratat este „Victoria și Abdul” (22 septembrie). Povestea extraordinară a unei prietenii ieșite din tiparele vremii dintre regina Victoria (Judi Dench), aflată în ultimii ani ai existenței sale, și Adbul Karim (Ali Fazal), un funcționar venit din India pentru a lua parte la Jubileu de Aur al reginei, și care va deveni favoritul acesteia, șocând, astfel curtea regală.
Din momentul în care regina va începe să nesocotească toate regulile și restricțiile care i le impuneau poziția pe care o de deținea de atâta vreme, între cei doi se leagă o prietenie neașteptată…
Filmele toamnei la cinema? Nu aș pierde nici “Borg vs McEnroe”, o poveste frumoasă din anii nebuni ai tenisului. Povestea reală a duelului legendar dintre cei doi monștri sacri ai tenisului mondial din cadrul turneului de la Wimbledon din 1980, când cei doi au schimbat istoria tenisului și s-au transformat în legende ale acestui sport, în ciuda tuturor obstacolelor și a prețului plătit. Shia LaBeouf si Sverrir Gudnason joacă rolurile principale. Premiera – 29 septembrie.
Trailerul este aici
Nu as pierde sub nici o formă nici umorul englezesc dublat de aventură din “Kingsman – The Golden Circle“, in care aventurile lui Channing Tatum, Mark Strong si Colin Firth continua. Daca ati vazut prima parte, stiti deja ca e un film savuros…și merită văzut.
“Crima din Orient Express” ar trebui pusă și ea pe lista de așteptare. O adaptare a unui roman clasic și o distribuție de zile mari – Penélope Cruz, Daisy Ridley, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Josh Gad, Kenneth Branagh (care semnează și regia) sunt argumente suficiente. Și cine credeți că e Hercule Poirot? Bingo! Kenneth Branagh.
Filmele toamnei la cinema. Nici o masă fără pește oceanic, nici o toamnă fără supereroi
Evident că și în această toamnă ne vom lua porția de eroi Marvel. Primii vin chiar pe 1 septembrie. Timp de trei zile (atenție, deci, să nu-i pierdeți) în cinematografe va rula „Inhumans”, care ne va face cunoștință cu noi supereroi din galeria Marvel. Interesant este că „Inhumans” este de fapt un serial tv care va avea premiera pe ABC la finele lui septembrie. Prezența în cinematografe a primelor două episoade este un fel de “appetizer”. Bonus – cele două episoade vin cu scene special realizate pentru IMAX.
“Thor: Ragnarok” (27 octombrie) este un nou film din universul Avengers. Nu ne mai întrebați al câtelea. Evenimentele au loc imediat după The Avengers: Age of Ultron, când Thor se recuperează în urma cumplitei lupte cu robotul hotărât să distruga umanitatea. Doar că ceea ce Ultron amenința să facă pe Terra iată că se pregătește pe Asgard: apocalipsa ar putea distruge din temelii luminoasa lume condusă de Odin, iar Thor va avea mare nevoie de ajutorul lui Loki pentru a înfrunta pericolul ce-i amenință tărâmul de baștină.
Ei bine, fanii DC Comics nu se vor lăsa amăgiți de pasul la offside a celor de la Marvel și vor contraataca, la 17 noiembrie cu „Justice League” un fel de șaorma cu de toate pentriu că vom avea ocazia să-i vedem pe Batman, Superman Wonder Woman dar și pe noi veniții Aquaman sau The Flash.
Cei mai tari supereroi din benzile desenate se întâlnesc pe marele ecran pentru a salva (pentru a câta oară?) omenirea de la catastrofe dezastruoase. Superman, Batman, Femeia Fantastică, Aquaman și alții trebuie să uite de orgolii și să colaboreze pentru că au de-a face cu unii dintre cei mai redutabili eroi negativi ieșiți vreodată din benzile desenate. Și, cine știe, cu această ocazie poate vom afla și originea tuturor acestor supereroi…
Trailerul este aici
Filmele toamnei la cinema. Filme de artă și comedii
Nu puteam trece cu vederea filme mai puțin facile. Să le spunem de artă, deși discuția e mai lungă.
Unul ar fi “Rodin”, film francez despre povestea de dragoste dintre cunoscutul sculptor și artista Camille Claudel. Pelicula a particpat anul acesta în competiție, la Cannes, iar regizorul Jacques Doillon a fost nominalizat la Palme d’ Or. Data premierei – 17 noiembrie.
Filmele toamnei la cinema? Evident că avem și comedii. Un film european, “Pierduți în Paris” are premiera la 15 septembrie. La inceputul lui noiembrie George Clooney ne face cu ochiul in calitate de regizor cu “Suburbicon” iar mai spre final, cum tot se apropie Crăciunul (da, nici mie nu-mi vine să cred) facem cunoștință cu trei femei stresate de faptul că mamele lor se hotărăsc să le viziteze de sărbători. Filmul se numește “A Bad Mom’s Christmas”.
Filmele toamnei la cinema. Horror. Mă sperii, deci exist!
Din listă nu puteau lipsi filmele horror. Întîmplător sau nu vorbim de două titluri importante ale genului.
O producţie New Line Cinema, filmul horror „IT” are la bază romanul omonim al lui Stephen King, care a înfricoşat mai multe generaţii de cititori. Când copiii din oraşul Derry încep să dispară, un grup de micuţi sunt forţaţi să îşi înfrunte cele mai mari frici odată cu întâlnirea sinistrului clovn Pennywise, a cărui istorie de crime şi violenţă este veche de câteva secole. Premiera – 8 septembrie.
Trailerul este aici
Al doilea horror al lunii este…Jigsaw
Una dintre cele mai cunoscute francize horror din toate timpurile se întoarce, ducând semnătura scenariilor sadice ale criminalului Jigsaw la nivelul următor.
La un deceniu de la moartea sadicului criminal Jigsaw, mai multe cadavre încep să apară în diferite părți ale orașului. Toate au ceva în comun: o moarte unică și înspăimântătoare. Într-un oraș împânzit de cadavre, se desfășoară o nouă anchetă asupra recentei succesiuni de crime care se potrivește cu modul de operare al ucigașului Jigsaw. Pe măsură ce ancheta avansează, toate dovezile indică același om: John Kramer. Dar cum este posibil acest lucru, dacă Jigsaw este mort de mai mult de un deceniu?
Filmele toamnei la cinema. Filme românești. Credeai că am murit, neică?
O, da. O să fie o toamnă plină. Să amintim “Breaking News”, filmul Iuliei Rugină, cu Andi Vasluianu în rolul principal. Dacă nu vă aduceți aminte, Iuliei i se datorează succesul unor filme ca “Love Buildin” (și continuarea, “Alt Love Building”). De data asta avem de-a face tot cu o poveste de dragoste, dar nu neapărat în cheie amuzantă. De remarcat prezența adolsecentei Voica Oltean, premiată la Karlovy Vary. Premiera – 29 septembrie.
“Octav” (6 octombrie, premieră de gală la Sala Palatului) ne prilejuiește întâlnirea cu Marcel Iureș și un film care promite mult. Sau cel puțin care este bine și intens promovat în ultima vreme. Când farmecul României interbelice începe să renască în amintirile lui Octav (Marcel Iureș), o fetiță ce i se pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi. Din distribuția filmului semnat Serge Ioan Celebidachi mai face parte și Victor Rebengiuc.
Trailerul este aici
Dacă vă era dor de Vlad Ivanov, în această toamnă vom avea nu unul, nici două ci TREI filme în care joacă Domnu’ Bebe că altfel nu-i putem spune. Unul dintre ele este “Perfect sănătos” (15 septembrie), în regia Ancăi Damian, o producție cu valențe polițiste, al doilea este “Un pas în urma serafimilor” (22 septembrie) iar al treilea “Capace” (regia Sorin Marin, 27 octombrie).
În fine să nu uităm de “Ouăle lui Tarzan”, documentarul lui Alexandru Solomon, in octombrie.
Nici copii nu sunt uitați. Există cel puțin 6-7 filme de desene animate în această tăamnă, dar noi o să menționăm numai unul. Mult așteptatul Disney “Regatul de gheaţă. Sărbători cu Olaf” (din păcate doar un scurtmetraj de 21 de minute) vine și el la sfârșitul lui noiembrie…
Trailerul este aici