Șapte expoziții vor completa în acest an – prin culoare, inedit și semnificație – cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru: expoziții manifest, retrospective, sau evenimente expoziționale dedicate creației unor personalități marcante a căror activitate se împletește strâns cu lumea scenei.
În chiar prima zi de Festival publicul va putea asista la vernisajul expozițiilor dedicate scenografei Doina Levintza și regizorului Cristian Pepino.
Cunoscuta creatoare Doina Levintza revine în FNT, pentru a patra oară, cu o amplă expoziție de costume: „Doina Levintza – experiment teatral”, desfășurată pe două etaje, în foaierele centrale ale Sălii Mari a TNB.
„Costumul de teatru, ca și teatrul de altfel, poate să fie un experiment; iar experimentul în sine este un spectacol. De aceea, pornind de la câteva piese reprezentative pentru creația mea artistică, am ajuns la niște siluete neașteptate, o explozie de culori, forme și volume impresionante.” – Doina Levintza
Vernisajul expoziției Doina Levintza va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 21:30, în Foaierul de Marmură al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, odată cu deschiderea oficială a Festivalului Național de Teatru.
FNT 2019: șapte expoziții. Omul care trage sforile
Intitulată cum nu se poate mai sugestiv „Omul care trage sforile” – expoziţia de grafică semnată de Cristian Pepino va debuta odată cu Festivalul, vernisajul fiind programat vineri, 18 octombrie, începând cu ora 17:30.
Desenele marelui artist care și-a dedicat existența teatrului de animație sunt vii, respiră libertate, autentic și un soi de independență personală. O împreunare de lucrări care emană viață, bucurie, ludic.
Vernisajul expoziției „Omul care trage sforile” va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 17:30, la Galeria de Artă Rotenberg-Uzunov (str. Constantin Esarcu, nr.3 – lângă Ateneul Român). Expoziția va fi deschisă pe întreaga durată a FNT.
FNT 2019: șapte expoziții. Paul Bortnovski
Începând cu cea de-a doua zi de Festival, la Sala Rotondă a TNB, publicul va avea ocazia întâlnirii – pentru prima oară într-un cadru expozițional – cu opera arhitectului scenograf Paul Bortnovski. Un artist special, care a marcat lumea teatrului, filmului, arhitecturii de teatru și a educației designului în România din a doua jumătate a secolului XX. Personalitate complexă, cu o adânca modestie, Paul Bortnovski a încercat de-a lungul întregii sale cariere să găsească soluții simple tehnic, dar cu o profundă simțire.
Vernisajul expoziției dedicate lui Paul Bortnovski va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11:00, la Sala Rotondă a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Expoziția va fi deschisă pe întreaga durată a FNT.
FNT 2019: șapte expoziții. Dragoș Galgoțiu
Tot din a doua zi a FNT 2019, foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin spațiul organic al expoziției dedicate artei și vieții unui artist complex și plin de elaborate viziuni: regizorul Dragoș Galgoțiu. La 40 de ani distanță de la debutul sibian al artistului (cu „Neînțelegerea” de Camus) expoziția se constituie într-un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență…
Expoziția „Dragoș Galgoțiu – spectacole, desene, obiecte, prieteni” va fi deschisă în perioada 19 octombrie – 15 noiembrie 2019, la Galeria Odeon, sala Studio. Data vernisajului: 19 octombrie, ora 18.00
FNT 2019: șapte expoziții. O retrospectivă a libertății
În a treia zi de Festival, 20 octombrie, de la ora 11:00 – HUB-ul FNT de la ARCUB Gabroveni își deschide spațiile expoziționale cu un eveniment intitulat „FNT – o retrospectivă a libertății”.
În cei 30 de ani care se împlinesc de la evenimentele din decembrie ’89, Festivalul Național de Teatru a însoțit permanent, prin selecțiile propuse, impulsurile artistice și concretizările lor scenice determinate de transformările petrecute în această perioadă de tranziție a României.
Afișe, fotografii, mărturii de imagine, ecouri ale percepției FNT – vor fi organizate de curatorul Irina Tapalagă într-o necesară rememorare a parcursului artei scenice românești, având mijlocitor Festivalul Național de Teatru, în cheia artistică a libertății de expresie câștigate în 1989, pe care doar Artele Scenei o pot oferi.
FNT 2019: șapte expoziții. Afiș sociopolitic
Și tot duminică, 20 octombrie, FNT își așteaptă publicul de la ora 16:00, la un vernisaj special, în Foaierul Sălii Mari a HUB-ului FNT:
„Răcnet (Roar) 5.0” se numește această expoziție realizată de echipa Graphic Front a Atelierului de grafică – București. Evenimentul este definit de artiștii care au inițiat-o drept „o reacție Graphic Front” și poartă un subtitlu relevant: „Expo afiș sociopolitic: Poate un poster să provoace schimbare?”
FNT 2019: șapte expoziții. MayB
Și, nu în ultimul rând, în 23 octombrie, în foaierul cu cărămidă aparentă al sălii Studio al Naționalului bucureștean, FNT propune o rafinată expoziție de fotografie semnată de doi artiști francezi – Jean-Louis Fernandez și Laurence Danière – o expoziție ce poate fi privită fie ca un prolog, fie ca un epilog al celebrului spectacol „MayB”, realizat de marea coregrafă Maguy Marin și invitat special al FNT 29. Ca un preludiu, ca un preambul, sau ca o prelungire a impresiei lăsate de spectacol, cele 22 de fotografii vorbesc despre atmosfera, despre universul, despre aura ce înconjoară acest spectacol emblematic pentru evoluția dansului contemporan.
Rezultatul final al transformării actorilor, printr-un lung și complicat proces de machiaj, este surprins de fotograful Jean-Louis Fernandez în 12 fotografii de dimensiune 70 x 100cm, portrete ale actorilor Companiei Maguy Marin, de o forță a expresiei aparte.
Laurence Danière, prezentă în expoziție, la rândul ei, cu 10 fotografii 50×70 cm, a urmat trupa condusă de Maguy Marin în timpul filmărilor peliculei „Maguy Marin – L’urgence d’agir” – care va fi prezentat publicului român în cadrul FNT 2019 – și a imortalizat multe din personajele creionate de cineastul David Mambouch.
Vernisajul acestui eveniment va avea loc miercuri, 23 octombrie, de la ora 20:00, în Foaierul Sălii Studio a Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București. Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul celei de-a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru.