Ieromonahul Savatie a scris câteva cuvinte care îți merg la suflet. Subiectul – cum a devenit Paștele o sarbatoare de marketing. Sa vedem scrisoarea Ieromonahului Savatie…
Conform Wikipedia, părintele Savatie Baștovoi s-a născut pe 4 august 1976 în Chișinău. Tatăl său, Valentin, a fost profesor de logică la Universitatea „Ion Creangă”, adept al ateismului științific; iar mama – Claudia, absolventă a Institutului de Arte, secția regie.
Până la călugărie a fost ancorat în concepțiile tatălui său. A absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Începind cu 1993, a publicat poezie, povestiri, fragmente de roman, eseuri și articole în cele mai importante reviste literare din România și Basarabia.
Între anii 1996-1998 a fost student la Facultatea de Filozofie a Universității de Vest din Timișoara, pe care a abandonat-o. În 1999 a fost tuns în monahism, primind numele de Savatie.
La 28 octombrie 2000 a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 4 august 2002 ieromonah. Astăzi viețuiește la Mănăstirea «Noul Neamț», Patriarhia Rusă, din satul Chițcani, situat între Tiraspol și Bender, în Transnistria (parte desprinsă din cadrul Republicii Moldova). A scris nenumărate cărți.
PSSST. Poate arunci un click și AICI Leon Dănăilă: “În operaţiile complicate, îmi făceam semnul crucii cu limba, pentru că nu ai voie să foloseşti mâinile, e mediu steril!”
Ieromonahul Savatie sau dacă vreți părintele Savatie Baștovoi, de la Mânăstirea Noul Neamț din Moldova, a punctat în câteva cuvinte urarea care a luat locul celei „Hristos a înviat”.
Să citim scrisoarea Ieromonahului Savatie…
“Paștele nu poate fi fericit. Învierea, da.
Vă doriți în aceste zile „un Paște fericit”? Ați apucat să trimiteți această urare celor dragi și așteptați să o primiți în schimb? Dacă veți căuta să cumpărați o felicitare cu această urare, să alegeți una cu iepuraș: Iepurașul este responsabil la departamentul cadouri. Un iepuraș fericit este tot ce ne dorim.
Marketologii iscusiți au reușit în doar cîțiva ani să ne pună un iepure pe masă în loc de jertfa lui Hristos. Oamenii nu-și mai spun „Hristos a înviat”, ci își doresc „un Paște fericit”. Pentru a înțelege sensul acestei mutații trebuie să cunoaștem mai întîi sensul cuvîntului „paște”. Paștele înseamnă trecere și de la Moise la Hristos s-a referit concret la trecerea poporului evreu prin Marea Roșie, care a presupus întreaga suferință a drumului de la robia egipteană la eliberare.
Suferința poporului evreu, cu morțile aferente, cu zbuciumul traversării pustiului, au preînchipuit suferința lui Hristos, patimile Sale și moartea pe Cruce care au culminat în învierea Sa. ”Paștile Domnului”, așa cum cîntăm în Canonul Învierii, este trecerea „din moarte la viață și de pe pămînt la cer”. Este de la sine înțeles că „trecerea” prin patimă și moarte nu poate fi fericită, ci numai Învierea este prilej de bucurie.”, a spus Savatie Baștovoi.
Fotografia il infatiseaza pe parintele Savatie Bastavoi in atelierul sau de genti de la Mânăstirea Noul Neamț