Incendiul de la căminul de bătrâni a fost prezent pe toate televiziunile. MyMagazine a aflat amănunte incredibile despre istoricul acelei clădiri care pot duce la concluzia că proprietarul acesteia era avertizat de posibilitatea producerii de victime în cazul unui incendiu.
Despre ce este vorba. În imobilul de pe Strada Păcală 18-20 a funcționat până acum un an și ceva (iunie 2016, dacă vrem să fim preciși) o grădiniță și o școală gimnazială – Căpșunica. Circa 20-30 de copii veneau aici, zilnic, la creșă, grădiniță, clasa 0 și clasele 1-2.
Grădinița avea o autotizație de funcționare provizorie în acel sediu, însă în prima jumătate a anului 2016, când cei de la ISU au revenit , grădinița nu a mai putut obține funcționarea în acel sediu.
Ca urmare, părinții copiilor au fost încunoștiințați că, întrucât imobilul nu îndeplinea normele ISU, școala se desființează, iar clasele de grădiniță vor fi comasate la celălalt sediu al acesteia.
În concluzie, este greu de crezut că proprietarul clădirii ( grădinița stătea cu chirie în acel sediu) nu a știut de motivul desființării.
Și, totuși, un an mai târziu acolo apare…un cămin de bătrâni.
Nu putem decât să ne gândim că în locul acelui azil de bătrâni ar fi putut să funcționeze, în continuare, grădinița, iar tragedia să capete proporții înspăimântătoare…
Circa 30 de persoane au fost evacuate și spitalizate ca urmare a incendiului de sâmbătă dimineață.
…Să vezi când acei bătrâni îți cer ajutorul și tu, practic, tu trebuie să evacuezi unul câte unul. Nici nu puteam mai mulți în același timp din cauza accesului pe scări, foarte îngust…
Incendiul de la azilul de bătrâni. Relatările pompierilor veniți la fața locului să stingă incendiul sunt apocaliptice.
“La etajul unu erau majoritatea bătrânilor și am mai găsit o persoană la etajul doi (…), dar era cuprinsă de flăcări. Mi-am dat seama că nu mai pot face nimic pentru acea persoană, ardea, era carbonizată, și de aceea am închis ușa ca să nu se producă aerarea și am decis să evacuăm cât mai repede celelalte persoane. (…) Persoanele le-am evacuat cu ajutorul plăpumilor, păturilor și tot ce am avut la îndemână și le mulțumesc celor trei, patru, cinci colegi de la poliție care ne-au ajutat enorm de mult”, povestește plutonierul major Ionel Negrescu, șef gardă intervenție, Detașamentul Pompieri Vitan.
Citește și Adio grătare! Primăria Sector 4 ia o decizie ABERANTA în urma unei petiţii cu… 190 de semnături
“Un sentiment așa de mare nu am simțit niciodată. Să vezi când acei bătrâni îți cer ajutorul și tu, practic, tu trebuie să evacuezi unul câte unul. Nici nu puteam mai mulți în același timp din cauza accesului pe scări, foarte îngust. (…) Strigau disperați că vedeau flăcări la geam și fumul foarte dens și te uitai practic că erau imobilizați și nu puteau să se evacueze. Am trăit un sentiment foarte trist”, mai povestește el.
Într-adevăr, accesul la etajele superioare se făcea cu ajutorul unei scări interioare destul de înguste. Aceasta reprezenta singura modalitate de evacuare, clădirea neavând o ieșire secundară ori o a doua scară.
Potrivit reprezentanţilor ISU, clădirea nu deținea autorizație de securitate la incendiu și nu putea funcționa ca azil de bătrâni.