Tuturora celor care îl învinuiesc de rasism, zilele acestea, pe Ilie Năstase, o să le spun o povestioară din anii ’70…
Numele Arthur Ashe vă spune ceva? Trebuie să ai o vârstă sau să iubești extrem de mult tenisul.
Arthur Ashe a fost primul tenisman de culoare care a câștigat US Open, Australian Open și Wimbledon. Și, de asemenea a fost primul jucător de culoare selectat în reprezentativa de Cupa Davis a Statelor Unite.
Ashe a făcut parte din echipa de Cupa Davis care a câştigat titlul împotriva României în 1969. Atunci i-a învins şi pe Năstase şi pe Ţiriac în trei, respectiv patru seturi. Ilie şi-a luat revanşa pentru înfrângerea din Cupa Davis în anul următor, când a câştigat Roland Garros la dublu cu Ion Ţiriac împotriva lui Ashe şi Charlie Pasarell în trei seturi, povesteste Treizecizero.
PSST Poate vrei sa citesti si Mesajul lui Marius Manole pentru fanii săi
Despre cariera lui impresionantă puteți citi mai multe aici.
Arthur Ashe era un tip încăpățânat. Juca fiecare minge ca și când ar fi fost ultima, cu lovituri deseori riscante dar tot timpul curajoase. Și așa cum era în teren era și în viața personală. Și atât pe teren cât și în afara lui era un militant neobosit împotriva discriminării rasiale.
Ilie Nastase, Arthur Ashe
Ashe nu a fost tot timpul adversarul cuplului Năstase-Țiriac. A fost la un moment dat și partenerul lui Ilie, în cadrul unui turneu de dublu, prin anii 70.
De atunci datează una dintre celebrele farse ale lui Ilie Năstase.
Turneul instaurase regula că jucătorii la dublu trebuie să arate la fel, echipamentul purtat trebuind să fie identic.
Ei bine, Ilie Năstase a lăsat publicul, oficialii şi probabil și pe Ashe însuşi fără grai când, la începerea meciului, a apărut pe teren cu faţa vopsită în negru cu cremă de ghete.
A fost probabil felul lui de a-şi arăta solidaritatea cu americanul împotriva discriminării rasiale.
Revenind la cele întâmplate zilele trecute… Gura-bogată? Clar, dintotdeauna! Nechibzuință? Da! Mitocănie? Poate! Rasism, nu!
Ilie nu este altceva decât un copil mare care nu realizează că lumea s-a schimbat și nu mai e cool să te îmbraci în uniformă de paradă.
Atât!