Cine este Dumnezeu? De unde venim? De ce există răul? Ce se întâmplă atunci când murim? Fiecare om de pe pământ s-a întrebat aceste lucruri la un moment dat și, cel mai probabil, fiecare a găsit un răspuns diferit.
Religia a modelat istoria lumii şi cum continuă să îndrume viaţa fiecăruia dintre noi – indiferent de credinţa sau de lipsa noastră de credinţă.
Seria Povestea lui Dumnezeu – relatată de Morgan Freeman (THE STORY OF GOD WITH MORGAN FREEMAN, SUA, 2016) prezintă modul în care religia influenţează mersul istoriei, dar şi ce înseamnă Dumnezeu pentru oameni.
Povestea lui Dumnezeu. Vineri, de la 21.00
Celebru pentru filmele în care a interpretat rolul Creatorului, actorul Morgan Freeman trăieşte, de-a lungul cercetării sale, o experienţă personală, pentru ca în final, să primească şi răspunsurile aşteptate. Povestea lui Dumnezeu – relatată de Morgan Freeman începe la TVR 1 vineri, 12 mai, de la ora 21.00, cu primul episod – „Facerea”.
Pentru realizarea seriei Povestea lui Dumnezeu, actorul călătoreşte în cele mai cunoscute locuri sacre din întreaga lume, se întâlneşte cu oameni de diverse credinţe şi vorbeşte cu lideri religioşi, oameni de ştiinţă, istorici şi arheologi, încercând să afle cum a evoluat şi s-a adaptat religia societăţii în schimbare şi, totodată, cum a influenţat religia evoluţia societăţii.
O călătorie prin milenii de istorie, arheologie şi teologie, dar şi o căutare personală a lui Morgan Freeman – prin conversaţii cu preoţi, şamani, imami şi cu oameni obişnuiţi – ca să descopere ce înseamnă Dumnezeu pentru oameni şi să arate că, în pofida aparentelor diferenţe, credinţele noastre sunt mai asemănătoare decât am crede.
În episodul 1, „Facerea”, Morgan Freeman străbate globul pentru a afla răspuns la întrebările: De unde venim şi ce s-a întâmplat „la început”? Am fost creaţi după chipul lui Dumnezeu sau suntem doar rezultatul unei singularităţi de acum 13,8 milioane de ani? Care au fost răspunsurile primite aflăm şi noi vineri, 12 mai, la ora 21.00, în Povestea lui Dumnezeu – relatată de Morgan Freeman, la TVR 1.
Povestea lui Dumnezeu. Episod de episod…
Fiecare episod al documentarului se concentrează asupra unei mari întrebări despre divinitate:
Creația – Există similarități între poveștile religioase despre creație din diferitele zone ale lumii? Cum se compară acestea cu teoria științifică despre creația cosmosului și zorii civilizației?
Cine este Dumnezeu? – Cum a evoluat percepția despre Dumnezeu de-a lungul istoriei omenirii? Este Dumnezeu doar o idee și, dacă da, putem găsi dovezi ale unei prezențe divine în creierele noastre?
Răul – Care este originea răului și cum a evoluat ideea noastră despre rău de-a lungul mileniilor? Este diavolul real? Nașterea religiei poate fi, în mod inexplicabil, legată de nevoia de a controla răul.
Miracolele – Sunt miracolele reale? Pentru mulți credincioși, miracolele reprezintă fundația credinței lor. Alții consideră miracolele simple evenimente improbabile cărora creierele noastre le atribuie semnificații divine. Credința în miracole, indiferent cum le definim, poate fi ceea ce ne dă speranță și ne impulsionează să transformăm posibilitatea în realitate.
Sfârșitul lumii – Revolte violente și judecăți înflăcărate umplu imaginația populară, dar oare folclorul apocalipsei a luat naștere ca urmare a suferințelor ce au lovit Orientul Mijlociu acum două mii de ani? Adevărata semnificație religioasă a apocalipsei ar putea să nu fie un război global, ci o revelație interioară.
Renașterea – Cum s-au dezvoltat crezurile în viața de apoi și cum a schimbat reacția noastră la viața de apoi modul în care ne trăim viața? Știința de astăzi face progrese atât de rapide, încât ne-am putea confrunta curând cu renașterea digitală. Cum va afecta aceasta credințele noastre?
Centre religioase Pentru a explora fiecare dintre aceste teme, gazda și naratorul Morgan Freeman a vizitat cele mai importante centre religioase ale lumii: Zidul Plângerii din Ierusalim, copacul Bodhi din India, templele mayașe din Guatemala și piramidele din Egipt. A călătorit alături de arheologi pentru a descoperi religii de mult uitate ale strămoșilor, precum cele din așezarea neolotică Çatalhöyük, din Turcia, ce datează din 7500 B.C. El s-a implicat în experiențe religioase și ritualuri din toată lumea și s-a oferit subiect de test în laboratoare științifice pentru a examina cum granițele neuroștiinței se intersectează cu conservatorul domeniu al religiei.