Cand spui Inova Design si te uiti la portofoliul lor si referintele care exista in piata de la clientii multumiti, parca nu-ti vine sa crezi ca sufletul acestei echipe este o femeie. Tanara, micuta, pasionata de drumetiile pe munte si mereu cu zambetul pe buze.
Pe numele ei Ramona, Ramona Traistaru, este sufletul unei echipe formate din designeri de interior, arhitecti, artisti plastici si peisagisti care si-au facut deja un nume in domeniul atat de competitiv al designului interior.
1. Cum a inceput povestea ta? Cand ti-ai dat seama ca vrei sa faci o cariera in acest domeniu?
Povestea mea a inceput in urma cu destul de multi ani, dintr-o intamplare. Initial am terminat facultatea de drept si …. dupa ce ma terminat-o, am realizat ca nu ma integrez in domeniul juridic. Dintr-o intamplare ( sau nu), m-am angajat la o firma care producea mobilier (ca si consilier de vanzari). Apoi, in timp, am ajuns sa imi fac singura proiectarea/designul mobilierului, am invatat singura programele de proiectare si tot ce tine de aceste aspecte, care s-au transformat intr-o pasiune. In urmatorii ani am aprofundat si studiat tot ce era legat de acest domeniu.
2. Ce te-a atras la această meserie?
A fost o provocare personala – rezonam cu aspectele legate de design, le implementam la o scara mai mica, doar ca sa vad daca reusesc!Pe principiul “Calatoria de o mie de mile incepe cu un pas” , asa am functionat si eu! Pas cu pas!
In aceasta poveste lucrezi cu oameni, ceea ce presupune, de fiecare data, caractere si emotii diverse. Este important, ca dincolo de propriile tare opinii, in primul rand sa reusesti sa descifrezi si sa integrezi dorintele clientilor. Suntem unici – felul in care simtim si resimtim povestile sunt diferite. In asta consta de fapt provocarea! Sclipirea pe care o vad in ochii oamenilor cu care colaborez in momentul in care finalizam un proiect – bucuria pe care o resimti este fantastica!
Rabdarea – cea mai mare provocare în designul de interior. Provocări
3. Spune-ne cateva cuvinte despre tine.
Sunt sensibila! Sunt determinata! Si-mi pasa! Restul …vine de la sine!
4. Sunt romanii preocupati de aranjamentele interioare realizate profesionist sau raman la aceleasi solutii proprii cu care sunt obisnuiti?
Cred ca sunt 50/50. O parte considera fie ca detin datele problemei si se pot descurca fara a plati pe cineva pentru acest lucru, fie ca bugetul estimat de catre un specialist este exagerat ( nedetinand toate informatiile legate de ce presupune o amenajare, fie ea doar confortabila, fara extravagante)
Dupa cum spuneam, am simtit o deschidere catre necesitatea consultarii unor specialisti in domeniu. Experienta unui designer de interior incepe sa fie apreciata!
5. Care sunt provocarile unui designer de interior, mai este piata marcata de reticenta fata de idei noi?
Oamenii au nevoie de timp, pentru a accepta noul! Daca, la o prima abordare te lovesti de un refuz clar, dupa un timp (cateva zile sau mai mult) sesizezi ca aspectele acestea nu mai sunt atat de respinse, ca la inceput! Deci, rabdarea este una dintre cele mai mari provocari!
Rabdarea – cea mai mare provocare în designul de interior. Elemente de bază
6. Care sunt proiectele care ti-au adus cele mai mari satisfactii la nivel profesional?
Nu am un proiect preferat, dar primul proiect complet, pe care l-am finalizat mi-a demonstrat ca sunt pe drumul corect. Acel “multumesc” pe care l-am primit a fost bucurie pura!
7. Care sunt elementele de baza in designul interior dupa care fiecare dintre noi ar trebui sa ne ghidam pentru un aranjament cu gust?
“Simplitatea este cel mai sofisticat lucru“ spunea Leonardo da Vinci. Spatiul are nevoie sa fie unitar. Chiar daca folosim o cromatica diferita, avem nevoie de elemente comune ale spatiului. Ergonomia este foarte importanta, definirea clara a nevoilor si crearea spatiilor aferente.
8. Care sunt greselile frecvente pe care le facem cand incercam sa amenajam interioare fara sa apelam la un specialist?
In primul rand nu ai o imagine completa a proiectului: financiara, functionala, tehnica. Nu poti evalua corect aspectele financiare, nu cunosti toate aspectele tehnice, ceea ce presupune a te increde in ce zice “mesterul” si, depinde de “mester”, cat de serios este! Sau ai uitat sa mai pui niste prize necesare electrocasnicelor pe care le vrei, sau priza ai amplasat-o in spatele masinii de spalata vase iar cand comanzi mobila constati ca nu era tocmai bine de pus acolo Oricat de organizat ai fi, ca si persoana, nu poti gestiona toate aspectele legate de o amenajare!
Rabdarea – cea mai mare provocare în designul de interior. Experiențe
10. Ce le recomanzi celor care se incapataneaza sa amenajeze singuri un ambinet si nu vor sa apeleze la un specialist?
Fiecare avem nevoie de experiente! Placute sau nu! Ideea este ca, inainte de a te implica intr-o amenajare este indicat sa te informezi! Daca vrei sa-ti asumi, macar sa o faci cunoscand bine chestiunile despre care este vorba! Pe parcurs, oricum se schimba datele problemei!
9. Esti designer in Romania. Spune-ne un avantaj si un dezavantaj al acestui fapt in profesia ta.
Fiecare profesie are si avantaje si dezavantaje!Nu cred ca are legatura cu spatiul in care te exprimi! Am avut o singura experienta legata un client din Corsica (la nivel de consultanta). Ceea ce am constatat a fost deschiderea, increderea foarte mare fata de ideile prezentate!
10. Ce diferente sunt in designul din strainatate fata de cel din Romania?
In strainatate exista o istorie in acest sens, oamenii sunt familiarizati cu acest gen de colaborare, ceea ce presupune o mai mare flexibilitate in raportul designer-client .La noi, fiind un domeniu inca in dezvoltare este ceva mai rigida relatia!
11. Ce fel de oameni iti solicita ajutorul?
Sunt oameni care fie nu au timp sau disponibilitate pentru a se implica intr-un proiect de amenajare, fie care sunt constienti de amploarea unui asemenea proiect si care stiu care nu-l pot gestiona (avand o alta ocupatie). Sunt oameni care-si permit o investitie sau care-si doresc sa aiba o baza care sa le permita, in timp , sa finalizeze proiectul (au un buget limitat). In general, din categoria sociala medium/high.
12. Cererea de amenajare este mai mare in randul celor care detin apartamente sau case?
Raportat la proiectele noastre, ponderea este mai mare pentru apartamente. Spatiile mici sunt mai dificile, prin prisma ergonomiei. La case, tinand cont ca spatiile sunt mai generoase, poate parea ceva mai simplu!
13. La modul ideal, care ar fi proiectul la care visezi?
Acel proiect care ma va face mai buna decat azi.
Rabdarea – cea mai mare provocare în designul de interior. Galerie FOTO
HORNBACH Românii îşi aleg mobilierul de baie în funcţie de culoare