Nu mai este un secret pentru nimeni felul în care acționează Facebook. Setul de reguli expuse publicului, extrem de vagi, le-a scos peri albi multora care au încercat să își dea seama ce au voie și ce nu. Uneori cu prețul suspendării propriului cont.
Iată însă că jurnaliștii de la The Guardian au pus mâna pe o serie de documente interne ale celor de la Facebook. Rezultatele sunt surprinzătoare și, credem, vor da naștere la multe dispute în general de natură etică. Una dintre probleme care se pune – a devenit Facebook cel mai mare cenzor din lume?
Regulamentul intern al reţelei de socializare Facebook referitor la o serie de chestiuni sensibile, precum sex, terorism şi violenţă, a fost dezvăluit, duminică seară, într-o anchetă publicată de cotidianul britanic The Guardian, scrie News.ro
Reporterii şi editorii de la The Guardian au citit peste 100 de manuale de pregătire a angajaţilor Facebook, foi de calcul şi organigrame, care oferă o serie de dezvăluiri fără precedent.
Regulile SECRETE ale Facebook. Concluzia?
”Facebook nu poate să păstreze controlul asupra conţinuturilor sale. A devenit prea mare, a crescut prea mult şi prea repede”.
Regulamentul intern al Facebook reflectă dificultăţile pe care le întâmpină managerii companiei atunci când trebuie să reacţioneze la o serie de provocări noi. Ei sunt copleşiţi de volumul de muncă si adeseori au la dispoziţie ”doar 10 secunde” pentru a lua o decizie în privinţa unui conţinut care trenuie publicat sau nu.
In privința sexului, totul se complică. Aici regulile sunt pe cât de complexe, pe atât de derutante.
Un document intern afirmă că Facebook revizuieşte peste 6,5 milioane de rapoarte pe săptămână despre potenţiale conturi false.
Jurnaliştii acestui cotidian britanic au putut să analizeze documentele furnizate moderatorilor Facebook pe parcursul ultimului an.
În urma parcurgerii acelor documente, ei au ajuns la următoarele concluzii:
Persoana publica/persoana privata. Orice persoană care are peste 100.000 de followers pe această reţea de socializare este desemnată ”persoană publică” – fapt care neagă acestor utilizatori dreptul la întreaga protecţie oferită persoanelor private.
Remarci precum ”Cineva trebuie să îl împuște pe Trump” ar trebui să fie şterse, deoarece, în calitatea lui de şef al statului, Donald Trump intră în categoria persoanelor protejate. Sunt însă permise afirmaţii precum ”du-te dracului şi mori” – deoarece aceste fraze nu sunt considerate ameninţări credibile.
Fotografii cu abuzuri asupra animalelor sunt permise
Videoclipurile ce prezintă avorturi sunt permise.
Videoclipuri cu morţi violente – nu sunt întotdeauna şterse. De ce? Deoarece pot să contribuie la creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului asupra unor chestiuni precum maladiile mintale.
Fotografii ce prezintă abuzuri fizice non-sexuale sau agresarea copiilor pot fi publicate. Excepție cele care conţin elemente sadice sau dau impresia că sărbătoresc acel moment.
Nuditatea. Dacă este o creație artistică, ”handmade”, este permisă. Dacă este o imagine realizată digital, nu!
Tentative de mutilare? OK! Deoarece platforma ”nu doreşte să cenzureze sau să pedepsească oamenii aflaţi deja în suferinţă”.
Limbajul violent, necredibil…
În unul dintre documente, Facebook recunoaşte că ”oamenii folosesc un limbaj violent pentru a-şi exprima frustrarea online” şi consideră că ”este neprimejdios ca ei să facă acest lucru” pe site.
”Oamenii îşi exprimă în mod curent dispreţul sau dezacordul prin ameninţări sau invocând violenţa, în general în maniere amuzante şi neserioase”, precizează acelaşi document.
Cum explică Facebook politicile sale, poziția rețelei de socializare în diferite chestiuni, Practicile FB în privința nudității – toate le pute’I afla dintr-un amplu material documentat de Florin Badescu, pe News.ro