Dacă ştiţi câte ceva de Reservoir Dogs, filmul lui Tarantino, trebuie să aflaţi şi despre Reservoir Cats. Pentru că, poate, v-ar plăcea să vedeţi spectacolul…
Da, e o piesă de teatru.
Fac parte din categoria pieselor de teatru să le zicem… populare. Fară a insinua cumva că sintagma „piesă populară” „e de rău”. Şi a încerca să afectam, cumva, ceva din mulpreaseriozitatea celor care preferă numai piesele…instutiţionalizate.
Are la bază, evident, filmul lui Quentin Tarantino.
Capitolul I. Reservoir Dogs, Reservoir Cats
Să ne aducem aminte. 1992. Harvey Keitel.Tim Roth. Michael Madsen.
Chris Penn. Steve Buscemi. Quentin Tarantino. Câţiva actori pentru care formula „distribuţie de cinci stele” înseamnă mult prea puţin. Şi o regie aflată la debut. Tarantino, evident.
Șase pistolari urbani cu porecle (dl. Alb, dl. Maro, dl. Oranj, dl. Blond, dl. Roz și dl. Albastru) sunt angajați de un tip pentru o mare lovitură. Un furt de diamante. Cei șase nu se cunosc. Nici n-au voie să-și spună numele real, pentru a nu pune în pericol acțiunea.
În ciuda acestei măsuri de siguranță, ei sunt surprinși de poliție în plin flagrant. Cei care scapă cu viață au o singură grijă: să descopere care dintre ei este polițist sub acoperire şi implicit trădătorul.
Scenariul a fost scris de Tarantino pe când avea 28 de ani. Dialoguri memorabile, interpretări superbe. Situaţii conflictuale extreme. Mult sânge. Răstrunări de situaţie. Are de toate. Ştiţi.
Iar ştacheta este ridicată incredibil de sus pentru Reservoir Cats
Capitolul II. Pisicile…
În Reservoir Cats avem tot şase personaje, feminine. Nu le cheamă White, Brown, Blue etc ci au numele unor actori din film care au jucat în filmele lui Tarantino. Ceea ce este cu atât mai amuzant.
Brad (Pitt), Samuel (L.Jackson), Bruce (Willis), Leonardo (diCaprio) etc.. Ba chiar are loc şi o mică dispută la împărţirea poreclelor. Pentru că, nu-i asa, poate nu sunt potrivite şi vor să facă schimb.
Piesa merge pe panta ştiută-intuită. Jaful se pune la cale, totul merge prost, cineva este rănit.
Este însă de urmărit atât din punctul de vedere al spectatorului „normal” cât şi din al fanului Tarantino. Pentru că te poţi distra la replici, situaţii sau interpretări actoriceşti. Din punctul de vedere al spectatorului obişnuit. Dar şi din al aceluia care ştie nişte situaţii a la Tarantino. Şi e curios cum se rezolvă aici situaţia.
Reservoir Cats este o piesa care se vrea un omagiu adus universului feminin din filmele lui Tarantino. Aşa că modul de adresare, dialogurile, scenele si personajele, toate fac parte din acest univers. Depinde de tine cât Tarantino ştii, pentru că situaţiile sunt multe.
Iar finalul face toţi banii, pentru că trebuie să aştepţi ultimul act (din cele trei) pentru a vedea de ce au loc toate acestea…
Capitolul III. Distribuţia, regia
Câte ceva şi despre regie. Richard Reguant, regizor catalan, a mai trecut pe la noi. A făcut acel incredibil spectacol pe scena TNB, musicalul Chicago, cu multă lume bună. Dar şi o „piesă de mall” cum e comedia Toc Toc. În străinătate a montat în Brazilia, Spania şi Italia.
Distribuţia montării de la Bucuresti le include pe Ada Gales (castigatoare a premiului Uniter pentru debut in 2016). Ioana Barbu (nominalizata in 2007 la premiile GOPO pentru cea mai buna actrita pentru rolul din Legaturi Bolnavicioase). Gratiela Duban, Andreea Mateiu, Andreea Samson si Smaranda Caragea.
„Este greu de remarcat cineva” este formula protocolară prin care criticul încearcă să scape a arăta cu degetul. Mai ales că toate cele şase pisici sunt înarmate. Si periculoase, nu? Dar cu riscul de le supăra (pe celelalte) nu putem să nu remarcăm rafinamentul şi căldura Ioanei Barbu. Picioarele şi energia Graţielei Duban (aici nu glumim şi nu suntem răutăcioşi: dacă nu le-am fi remarcat, ar fi insemnat că nu am fost atenţi le piesă). Piruetele artistice ale Adei Gales. WOW!
Cam atât. Dacă vreţi să vedeţi piesa, noi o recomandăm, accesaţi site-ul Reservoircats.ro, pentru amanunte. Piesa se joaca la Cinema Pro. Premiera a avut loc pe 4 martie, reprezentaţia următoare stă să sosească…pe 4 aprilie.