Dragilor, dacă veți vedea absenteismul de la Galați, să știți că în spatele lui se poate ascunde și altceva. Nu faptul că oamenii nu au avut chef să ajungă la urne. Ci că legislația este praf. Cât de praf? O să vedeți!
Mai multe secții au fost înființat degeaba la Galați. Și asta pentru că în acte, Galațiul adăpostește peste 17.500 de cetățeni moldoveni care și-au declarat domiciliul acolo. Au dublă cetățenie, este dreptul lor. Evident oamenii nu mai sunt pe malul Dunării de multă vreme. Sunt pe malul Tamisei sau poate al Senei sau cine știe unde.
România paradoxală
Numai că, vedeți, legea spune că la 2.000 de persoane trebuie înființată o secție de votare. Așa că la tura asta de alegeri, ca și la cealaltă, la localele din septembrie, câteva secții au rămas goale.
Digi24 a povestit la alegerile trecute despre secții de votare amenajate special pentru 8.500 de cetățeni moldoveni, locuitori , pe hârtie, în două proprietăți.
Gălăţeanul respectiv deţine două proprietăţi, o casă, unde au viză de flotant peste 3.500 de persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, şi un apartament la bloc, unde figurează alţi aproximativ 5.000 de moldoveni, a explicat directorul Serviciului de Evidența Populației Galaţi, Silviu Bacalum, cu ceva vreme în urmă.
Cele peste 8.500 de persoane şi-au făcut acte de identitate româneşti la cele două adrese ale bărbatului pentru a călători în Uniunea Europeană.
“Este un bărbat din Galaţi, care, la două adrese unde deţine proprietăţi, are luate în spaţiu 8.531 persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească. Un altul, găzduieşte cu forme legale 2.719 persoane cu dublă cetăţenie, iar un al treilea, are 1.816 persoane luate în spaţiu. În total, în Galaţi sunt înregistraţi peste 17.500 de cetăţeni moldoveni care au şi cetăţenie română şi, implicit, drept de vot la alegerile locale”, a declarat Bacalum.
România paradoxală, O secșie pentru 2.000 de persoane care nu există
Deşi toţi aceştia figurează ca locuind în municipiul Galaţi, ei sunt demult plecaţi în UE, dar autorităţile locale sunt obligate să organizeze secţii de votare pentru 2.000 de persoane. Astfel, doar pentru proprietarul celor două imobile, au fost amenajate PATRU secţii de votare, la care au mai fost arondate şi alte adrese.
Silviu Bacalum a precizat că situaţia trenează de 5-6 ani, iar gălăţeanul care are în cele două proprietăţi vize de flotant pentru 8.500 de cetăţeni moldoveni este acum cercetat în instanţă. Totuşi, procedura de luare fictivă în spaţiu se continuă, întrucât există o breşă legislativă care permite acest lucru, a mai spus Bacalum.
TVR arată că, în continuare, circa 18.000 de cetățeni moldoveni figurează în acte că locuiesc în Galați. Și adaugă faptul că, atâta vreme cât legislația permite, astfel de situații se tot repetă încă niște zeci de ani.